2024. április 19., péntek

Kosztolányi-versből keringő

Egy nem szokványos együttes: a szabadkai Off Ground

A fiatal, tehetséges zenészekből álló Off Ground együttes idén is képviselte a vajdasági fiatalokat a dunaszerdahelyi Kultivál fesztiválon. A zenekar körülbelül három éve zenél együtt, két oszlopos taggal. Szabadkán kiállításmegnyitókon zenélnek és improvizációs koncerteket tartanak. Az eddig történt eseményekről, a zenéjükről és a terveikről beszélgettem a zenekar egyik alapítójával, Pintér Norbert basszusgitárossal.

Mióta zenéltek együtt, hogyan kezdtétek?
– Nagyjából három éve zenélünk együtt. Ábrahám Máté csellista és én vagyunk a zenekar oszlopos tagjai. A Kosztolányi Dezső Színház keresett meg minket azzal a felkéréssel, hogy szükségük lenne pár megzenésített versre, amelyet egy színdarabhoz használnának fel. Ekkor felkerestük Szakál Kálmánt – aki azóta az énekesünk –, és elkezdtük a munkát. Több néven szerepelünk: a versmegzenésítés Desiré néven, míg az ugyanezekkel a tagokkal kezdett könnyűzenei vonal Off Ground néven fut. Utóbbival most dolgozunk a második videoklipünkön.
Hol zenéltetek eddig?
– Legutóbb Felvidéken, Dunaszerdahelyen léptünk fel egy improvizatív bemutatkozással. Teljes zenekarral májusban léptünk fel az Énekelt Versek Fesztiválján, Zentán. Itt minden évben szerepelünk új dalokkal, versekkel. Versalapú dalokról van szó, nem megzenésített versekről, hiszen mi versalapra írunk dalokat. A különbség az, hogy komplexebb dallam- és hangszervilággal építjük fel a dalokat, a vers mondanivalója természetesen marad, de nem az van az előtérben, inkább az összhangra törekszünk. Zenta előtt Romániában – Brassóban –, Szlovéniában – Lendván –, illetve itt Vajdaság területén zenéltünk. Kiállításokon és koncerteken szoktunk részt venni, néha egész zenekarral, néha rögtönzött felállással.
Milyen stílusokat használtok fel?
– A stílusunk elég szerteágazó. A vers-megzenésítésekben jazz, swing, népzene, metál, rock, pop slágerek attitűdjei jelennek meg. A dalokon belül is váltakoznak a stílusok, és minden dal különböző. Nincs két egyforma dalunk. Törekszünk arra, hogy ne egy közönségtípusnak zenéljünk, ne egyforma számokat írjunk. A vers hangulatát, azt az érzést próbáljuk átvinni, amelyet a vers kihoz belőlünk, és ezt próbáljuk a dalokban visszaadni. Egy Kosztolányi-versből például keringőt írtunk. Átérezzük a témát, a vers hangulatát, mire gondolhatott a költő, ezt próbáljuk magunkévá tenni, és ezt lejátszani. A másik zenekarunk inkább egy rockegyüttes, ami jobban követi a trendeket is. A következő dalunk egy rock-rap-pop kombináció, reméljük, hogy tetszeni fog a közönségünknek.
Milyen sikereket értetek el eddig, és mik a terveitek a jövőre nézve?

– A Kultivál fesztivált mindenképp sikernek könyveljük el, hiszen Délvidéket képviseljük immár második éve. Ez a fesztivál a határon túli magyarokat felölelő kulturális rendezvény, amelyet minden évben megszerveznek. Reméljük, hogy a jövőben is minket hívnak. Jelenleg azon dolgozunk, hogy meg tudjuk csinálni a videoklipünket, illetve egy album felvevésén is gondolkodunk.