2024. április 19., péntek
HÉTFŐTŐL

XII. Újvidéki Nemzetközi Költészeti Fesztivál

A Vajdasági Írók Egyesülete tizenkettedik alkalommal rendezi meg az Újvidéki Nemzetközi Költészeti Fesztivált augusztus 28-a és 30-a között, a rendezvény díszvendége pedig ezúttal Svédország lesz. A fesztiválon eddig mintegy 800 költő, prózaíró, kritikus és filozófus, 150 műfordító és közel 150 zenész vett részt, létrehozva ezzel Szerbia és a régió egyik legszínvonalasabb irodalmi rendezvényét, melyet évente 1500–2000 érdeklődő látogat.

A XII. Újvidéki Nemzetközi Költészeti Fesztivál több mint harminc irodalmi és zenés programja idén többek között az Ifjú párok terén, az Újvidéki Városi Könyvtárban, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia újvidéki ágazatának dísztermében, az Absolut Klubban, a Marina Étteremben és a Zmaj Jovina utcában kerül megrendezésre. A mintegy húsz külföldi vendég többek között Svédországból, Dániából, Angliából, Franciaországból, Németországból, Oroszországból, Lengyelországból, Olaszországból, Magyarországról és Romániából érkezik, mellettük pedig harminc szerbiai irodalmár is képviselteti magát. A programokba ezúttal is bekapcsolódik közel tizenöt műfordító és harminc zenész. Bordás Győző, a Vajdasági Írók Egyesületének elnöke egy lapunknak adott korábbi interjújában arról is beszámolt, hogy a XII. Nemzetközi Újvidéki Költészeti Fesztivál magyarországi vendége Géczi János lesz, a vajdasági magyar költőket pedig Maurits Ferenc képviseli. Az Irodalom és norma, irodalom és törvény elnevezésű szimpóziumon Faragó Kornélia, Losoncz Alpár, Dragan Prole, Vladimir Gvozden, Zoran Đerić, Srđan Damnjanović, Bojan Jovanović, Damir Smiljanić

, valamint Dragana V. Todoreskov vesznek részt.

A svéd díszvendégség apropóján megjelenik egy svéd kortárs költészetet bemutató antológia, melynek szerzői Göran Sonnevi (1939), Katarina Frostenson (1953), Ann Jäderlund (1955), Jörgen Lind (1966), Johan Jönson (1966), Aase Berg (1967), Pär Hansson (1970), Ida Börjel (1975), Johannes Anyuru (1979), Athena Farrokhzad (1983), Matilda Södergran (1987) és Jenny Tunedal (1973). Verseik szerb nyelven Nikola Perišić, Milena Podolšak, Dejan Kuprešanin és Valentina Klinko Zečević fordításában olvashatók.

A fesztivál keretén belül tizenkettedik alkalommal adják át a Vajdasági Írók Egyesületének Nemzetközi Irodalmi Díját, amelyet az európai líra kiemelkedő alakjainak ítélnek oda. A díjat idén Johan Jönson svéd költő kapja, az átadásra pedig augusztus 30-án kerül sor. 57. alkalommal osztják ki a Branko Díjat is, amellyel a kiemelkedő, 30 év alatti hazai költőket díjazzák. A fesztiválon elhangzott szerzői szövegekből reprezentatív válogatás a Zlatna greda folyóiratban lesz olvasható.

A XII. Újvidéki Nemzetközi Költészeti Fesztivál részletes programját a hét folyamán ismertetjük olvasóinkkal.