2024. április 24., szerda

Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország

A brit külügyminisztérium (FCO) a közelmúltban történt terrortámadások után közölte az alacsonyabb kockázatúnak minősülő országok listáját, melyen Magyarország a kilencedik helyen szerepel.

A legnépszerűbb brit turisztikai célpontok közül néhányat – köztük Spanyolországot, Franciaországot, Törökországot, Tunéziát és Belgiumot – a közelmúlt eseményei miatt veszélyesnek minősítettek.

Az FCO által közölt információk alapján a Daily Star által összeállított legbiztonságosabb turisztikai célpontok 10-es világlistáján Magyarország is szerepel, Közép-Európából egyedüli országként. A cikk szerint a történelmi városok, mint például Budapest, tele vannak építészeti szépséggel és hazánk vidéke lenyűgöző – olvasható a Daily Star-on.

Mint írják, Magyarországon alacsony a terrorfenyegetettség, de tisztában kell lenni a kockázattal, hogy a terroristák nem válogatnak, és elsősorban a nyilvános helyeken támadnak, beleértve a külföldiek és a külföldi utazók által látogatott helyeket is. A Daily Star listáján olyan országok szerepelnek, amelyeket az FCO alacsony vagy minimális kockázatú kategóriába sorolt és emellett turisztikai szempontból vonzó helynek számítanak: Chile az első, Svájc a második, Tuvalu a harmadik, a Fidzsi-szigetek az ötödik, Új-Zéland a hatodik, Izland a hetedik, Málta a nyolcadik, Magyarország a kilencedik, Írország a tizedik.

A kormány következetes biztonságpolitikája, a több tízezer rendőr és katona erőfeszítései és a hatóságok helytállása miatt alakult úgy Magyarország biztonsági helyzete, hogy hazánkat egy brit felmérés szerint a kilencedik legbiztonságosabb úti céllá választották – mondta a hírre reagálva Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi az MTI-nek elmondta: nem lehet tiszta szívből örülni az eredménynek, ugyanis az Európai Unió folyamatosan romló biztonsági helyzete okozza, hogy más nyugat-európai ország nem került a listára. Felidézte: Barcelonában, Berlinben, Londonban, Brüsszelben, Párizsban, Nizzában, Stockholmban és Helsinkiben is történt a közelmúltban sok halálos áldozattal járó iszlamista terrorcselekmény, emellett nő a köztörvényes bűncselekmények száma is.

Mint mondta, sokkal jobb lenne a helyzet, ha a magyar javaslatokat figyelembe véve megváltozna az Európai Unió migrációs politikája.

Bakondi György hangsúlyozta: három oka is van annak, hogy így alakult Magyarország biztonsági helyzete. Elsőként a kormány következetes bevándorlás-politikáját emelte ki, azt, hogy a kormány az elmúlt három évben konzekvensen a biztonságot szem előtt tartva alakította a migrációs politikáját. Másodikként említette a több tízezer rendőrt és katonát, akik az elmúlt három évben komoly erőfeszítéseket tettek a határon, hogy fenn lehessen tartani az ország biztonságát, harmadikként pedig a hatóságok példás helytállását.

Mi úgy gondoljuk, nem szabad lebontani a kerítést mindaddig, amíg a biztonsági helyzet ezt kívánja – szögezte le, hozzátéve, hogy minden, a kampányban elhangzó meggondolatlan lépés kockáztatja Magyarország és így az EU lakosságának biztonságát.