2024. április 25., csütörtök

Mozgóképzés, több mint 400 résztvevővel

„Küldetésem van!” mottóval háromnapos konferenciát szervez Vajdaságban a Boldogasszony Iskolanővérek magyarországi rendtartománya

A Boldogasszony Iskolanővérek magyarországi rendtartománya negyedszer szervezi meg évi képzőkonferenciáját, de első ízben kihelyezett helyszínen, Vajdaságban. Az eddigi évek inspiráló tapasztalatain felbátorodva helyezték át a helyszínt Vajdaságba, ahol három településen – Nagybecskereken, Muzslyán és Magykikindán – látnak el szolgálatot a rend tagjai. A konferencia szervezésébe bekapcsolódott a Magyar Nemzeti Tanács, így az iskolanővéri intézmények megközelítőleg háromszáz munkatársa mellett száz vajdasági magyar pedagógus is részt vesz a képzésen. Az utazás állomásai közt szerepel az aracsi pusztatemplom, Nagybecskerek, Pétervárad, Galambóc, a Vaskapu, Belgrád, a Tarcal-hegy ortodox kolostorai és a karlócai Béke temploma, de sor kerül dunai hajózásra is. A képzés célja egyebek közt a szakmai tapasztalatcsere, valamint Vajdaság történelmének és a kulturális örökség megismerése. A tartalmas programsorozat idején előadásokon és műhelyfoglalkozásokon is részt vesznek a pedagógusok.

Tornay Krisztina, illetve Petra nővér, a magyar rendtartomány felnőttképzési felelőse, a konferenciák szervezője kitért arra, hogy mi kerül középpontba a képzések során:

– A Boldogasszony Iskolanővérek, nemzetközi nevelő katolikus szerzetesrend, magyar rendtartománya, Magyarország mellett, Romániát és Szerbiát foglalja magában, elsősorban Erdélyt és Vajdaságot. A nevelési konferenciánkra minden évben kétnapos képzésre hívjuk össze a kollégáinkat. A képzések során a spiritualitás, a szakmaiság, és a közösségfejlesztés kerül középpontba, valamint az adott hely megismerése, ahol épp tartózkodunk. Nagyon jól sikerültek ezek a konferenciák és lelkesítően hatottak ránk, ezért úgy döntöttünk, hogy így a negyedik alkalommal nem hagyományos képzőkonferenciát tartunk, hanem úgymond útra kelünk. Nagy vállalkozás ez a részünkről, hiszen több mint háromszázan indulunk határon túlra. Kihívást jelent az is, hogy nem kettő hanem három napig tart a képzés, és úgymond mozgókonferencia-jelleget öltött. Megkértük a Magyar Nemzeti Tanácsot, hogy segítsen a véghezvitelében. A megbeszélések során arra jutottunk, hogy gazdagító lenne, ha meghívnánk azokat a vajdasági magyar kollégákat is, akik nem iskolanővéri tanintézményben dolgoznak, de nyitottak egy ilyen jellegű képzésen való részvételre. Az MNT megközelítőleg száz pedagógust szervezett be, így Magyarországról, Erdélyből és Vajdaságból több mint négyszázan leszünk jelen, óvópedagógusok, tanítók, tanárok és egyetemi szinten oktatók. Ezen a három napon integrált képzés zajlik, tehát a szakmai előadások, a műhelymunkák és az előadások mellett közösségi fejlesztő- és kulturális programokra, valamint beszélgetésekre is sor kerül. A programunkban tudatosan forgatjuk a tapasztalatszerzés- és megosztás, az elméleti ismeretek és a gyakorlat fázisait, közben reflektálunk is az elhangzottakra és látottakra. Katolikusok lévén a konferenciát szentmisével kezdjük és azzal is zárjuk, de ezúttal belevisszük a konferencia alapgondolatait is, hangsúlyt helyezve a közösség- és kapcsolatteremtésre. A konferencianyitó szentmisét Aracson tartjuk, a zárómisét pedig Karlócán. A konferencia idején hajózáson is részt veszünk. Két hajóval kelünk útra, alapítónk jelmondata nyomán Bátorságnak neveztük el az óvópedagógusok és tanítók hajóját, a Bizalom nevű hajón pedig a tanárok kapnak helyet. Vajdasági előadóink is lesznek, Bogdán József papköltő, Raffai Judit néprajzkutató, Toldi István mesemondó, valamint az MNT képviseletében Jerasz Anikó és Petkovics Márta. Kilenc busszal járjuk körül a különböző helyszíneket, és a buszokat azokról neveztük el, akik életműve Vajdasághoz kötődik, például Hunyadi Jánosról, Lázár Vilmosról és Széchenyi Istvánról. A buszokon is programok zajlanak, egyebek közt a kulturális témájú ismereteinket bővítjük, és ebben is segített az MNT. Nagy hangsúlyt fektetünk a beszélgetésekre is, mert szeretnénk, ha személyes kapcsolatok alakulnának ki a pedagógusok között. Társalgásra bátorítjuk a kollégákat, hogy ezáltal is szélesedjen a látókörük – fejtette ki a lapunknak Petra nővér.

A szervezés körüli teendők egy részét az MNT vállalta, a képzés menetét Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Bizottságának a tagja vázolta fel.

– Vajdaságból két autóbusszal indulnak a pedagógusok, azaz hitoktatók, magyartanárok, történelem szakos tanárok, osztálytanítók és óvópedagógusok. A képzés során sor kerül a magyar vonatkozású kulturális, történelmi emlékhelyek megismerésére is. A program tehát Aracson kezdődik, utána Nagybecskerekre megyünk, majd pedig Péterváradra, ahol fellép a Juhász zenekar és a Talentum táncosai. Másnap hajnalban kelünk, és az Al-Duna mentén hajózva egész napos konferencián veszünk részt, estefelé pedig Belgrádba megyünk. Harmadik nap a Tarcal-hegyi kolostorokat tekintünk meg, a konferencia pedig a Karlócai Béke templomban ér véget. A konferencián Jerasz Anikóval, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnökével betekintést adunk a vajdasági magyarság helyzetébe, lényegre törően az oktatással foglalkozunk, de bemutatjuk az MNT munkáját is. A képzést illetően az iskolanővérek hatalmas munkát végeztek. Sok vajdasági magyar pedagógusnak eddig nem állt módjába megismerni azokat a helyeket, ahova ellátogatunk. Ez akkreditált képzés, a pedagógusoknak konferenciának megfelelő pontszám jár, de ami a legfontosabb, hogy óriási élménnyel gazdagodnak – mondta Petkovics Márta.