2024. április 19., péntek

Nem árasztják el Szerbiát a dízelautók

Emelkedhet valamelyest a számuk, és csökkenhet az áruk, de nem várható óriási változás

Európa számos fejlett országában búcsút mondhatnak a dízeles meghajtású személygépkocsiknak. A német parlament már korábban elfogadta azt a tervet, mely szerint 2030-ban betiltja a benzin- és dízelüzemű új autók árusítását az országban. Hasonló döntés született Norvégiában, Hollandiában és az Egyesült Királyságban.

Az előző időszakban az Európai Unió egyes nagyobb városainak vezetői arról állapodtak meg, hogy már a közeljövőben kitiltják a dízelautókat az utcáikról. A szakemberek úgy vélik, hogy ennek következményeként emelkedik majd a behozatali járművek száma Kelet-Európában, sőt egyes híresztelések szerint a következő három évben megközelítőleg 300.000 7-8 éves, Euro 4-es és Euro 5-ös motorral ellátott használt gépkocsit importálhatnak Szerbiába. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy Szerbia olyan technológiát fog behozni, amiről a fejlett államok lemondanak. Az országban köztudottan nagy a kereslet a dízelmeghajtású autók iránt, tavaly a forgalomban levő járművek 60 százalékát tették ki. Néhány újvidéki használtautó-kereskedőt kérdeztünk arról, hogy ezek után mire számíthatunk, valóban emelkedik majd a behozatali dízelmeghajtású autók száma, illetve hogyan alakulnak a piaci árak. Nevüket nem vállalták, ám a beszélgetések során kiderült, hogy ők is a médiából értesültek ezekről a hírekről, és szerintük a közzétett információk nem tükrözik a valóságot. Véleményük szerint mindez nem lesz különösebb hatással Szerbiára, nem emelkedik jelentősen a dízelautók száma, és az áruk sem fog nagymértékben csökkenni. A vámhivatal közraktárának egyik udvarában is jártunk. Az ott dolgozó munkatársak a használtautó-kereskedőkhöz hasonló véleményen voltak.
A fent leírt kérdésekkel Fehér László mgr.-t, közlekedésbiztonsági szakértőt is felkerestük. Elmondása szerint a dízelautókat nem tiltják ki egész Európából, így nem lesz gond, elképzelhető azonban, hogy a következő években valamennyivel nagyobb mennyiségű dízelüzemű használt személygépkocsi érkezik az országba, ennek következményeként pedig némileg csökkenhet az importált autók ára.

Arra is rámutatott, hogy a dízelautók ellen komoly kampány folyik, ezért bizonyára nem dönt mindenki a dízelmeghajtású jármű mellett. A közlekedés biztonsági szakértőt arról is kérdeztünk, mit jelent számunkra az, hogy Szerbia valójában olyan technológiát fog behozni, amiről a fejlett államok lemondanak.
– Szerbiában a lakosság nagy része a használt autók nyújtotta lehetőségeket engedheti meg magának. Az Euro 4 és Euro 5 normás dízelautóknál csupán valamennyivel rosszabbak a környezeti mutatók, mint az Euro 6-os motoroknál. Ugyanakkor ezek az autók még mindig jobb minőségűek és kevésbé környezetszennyezők azoknál, amiket jelenleg vezetnek az országban. Miután az Európai Unió számos országában kitiltják a dízelautók közlekedését, idővel azokat bizonyára Kelet-Európába és a szegényebb országokba szállítják majd. Manapság ez egyfajta tendencia, mely szerint a fejlett országban elavultnak vélt technológiákat, programokat idővel a szegényebb országokban értékesítik. Ezt egyszerűen el kell fogadnunk. Ezek után jobb minőségű személygépkocsikat vásárolhatunk számunkra elfogadhatóbb, kedvező áron – hangsúlyozta a közlekedésbiztonsági szakértő.
Végezetül hozzátette, hogy a behozatali járművek száma elsősorban a piactól, vagyis a kereslettől függ: ha megindul a gazdasági fejlődés, akkor újabb és jobb (még a használtakból is) autókat vásárolnak majd a polgárok.