2024. április 24., szerda

Módosul a gyermekvállalásra buzdító stratégia

Szerbiában 1000 lakosra csak 9 újszülött jut – Az ország elöregedett, az átlagéletkor 43 év

Kiegészítésre szorul a gyermekvállalási hajlandóság fokozásának érdekében 2008-ban elfogadott stratégia. Egy szakértői csoport 90 napot kapott arra, hogy elkészítse a módosítások javaslatát. Folyamatban van a családfinanszírozási törvény kidolgozása is, ezt várhatóan jövőre fogadja el a parlament – hangzott el tegnap Belgrádban, a Népesedéspolitikai Tanács alakuló ülését követő sajtótájékoztatón.

– Beszélhetünk mi a GDP növekedéséről és a beruházók idecsalogatásáról, a kedvezőbb vállalkozási légkör kialakításáról, a munkanélküliség csökkentésének szükségességéről, az oktatási reformról vagy bármi másról, ha a népesedéspolitikában nem tudunk eredményt felmutatni, akkor Szerbiának nincs jövője – mondta a miniszterelnök. Közölte, hogy a több gyermek vállalására buzdító országos stratégia kidolgozása a Népesedéspolitikai Tanács hosszú távú intézkedései közé tartozik. Rövid távon azon kell munkálkodni, hogy a gyakorlatban is alkalmazzák azokat a törvényes rendelkezéseket, melyeknek a célja a munka és a szülőség összehangolása. Ennek érdekében végeztek is egy felmérést, amelynek eredménye hozzásegíti majd a szakértőket a vonatkozó törvények hatékony módosításához. Azt szeretnék elérni, hogy a családok nyugodtan vállalhassanak több gyermeket, ne kelljen közben a szülőknek a munkahelyek esetleges elvesztésétől rettegniük. A kormányfő megengedhetetlennek mondta azt, hogy késik a szülői pótlék kifizetése.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

– Miközben a népesedéspolitika javításáról beszélünk, nem engedhetjük meg, hogy késsen a szülői pótlék átutalása, különösen akkor, amikor stabil a költségvetés – szögezte le Brnabić.

Slavica Đukić Dejanović demográfiai és populációs politikával megbízott miniszter elmondta, hogy a 2008-ban meghozott stratégiát egészen 2016-ig nem alkalmazták. Időközben számos változás is történt a családok életében, ezért most a megbízott szakértői csoport nagy lendülettel látott hozzá a módosítások kidolgozásához. A Népesedéspolitikai Tanács megállapítása szerint a migráció is jelentős hatással van a populációs politikára. Az országban csak 40 községben jegyeznek pozitív migrációt, azaz csak ennyi önkormányzat területére költöztek többen, mint amennyien távoztak onnan. Szerbiában most 1000 lakosra csak 9 újszülött jut, az ország elöregedett, az átlagéletkor 43 év. Đukić Dejanović arról is beszélt, hogy a kormány hathatós támogatásával vissza nem térítendő támogatásban részesítették azokat a községeket, amelyek a legjobb népesedéspolitikai programokat dolgozták ki. Tizenöt önkormányzat részesült ilyen támogatásban.