2024. április 20., szombat

Marhahús- és napraforgóolaj-export indul Törökországba

Branislav Nedimović mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási miniszter és Ahmet Esref Fakibaba török élelmiszerügyi, mezőgazdasági és állattenyésztési miniszter a belgrádi szerb–török mezőgazdasági fórumon leszögezte, hogy még sok munkára van szükség az egymilliárd eurós export eléréséhez.

Nedimović szerint három témáról folytattak megbeszélést: a már meglévő szabadkereskedelmi egyezményről, az állattenyésztési, gyümölcs- és zöldségtermesztési befektetésekről, valamint a különböző mezőgazdasági termékek – mindkét fél számára előnyös – új kvótáinak megállapításáról.

„Ki kell hangsúlyoznom, hogy a két ország között nagyon jó a politikai viszony, amelyet a Vučić és Erdogan elnökök közötti jó együttműködés alapoz meg. A fórum okai közt szerepelnek az élelmiszeripari befektetések is. Nyitottak vagyunk a török befektetésekre, mivel Szerbiának szüksége van az élelmiszeripari és a mezőgazdasági befektetésekre egyaránt” – nyilatkozta a szerb miniszter.

Nedimović hozzátette, Szerbia logisztikai központ lehet Törökország számára az Európai Unió és Oroszország felé, Törökország viszont „Szerbia kapuja Ázsia és a Közel-Kelet felé”.

A török mezőgazdasági miniszter, Ahmet Esref Fakibaba kijelentette, Szerbia fontos állam, és Törökország nagy barátja: „Szerbia nagyon fontos a béke és az együttműködés szempontjából a Balkán összes országa számára. A mi országaink között nincs határ, Szerbia a mi első szomszédunk.” Fakibaba arra is rámutatott, hogy a szerbiai török befektetők mintájára szívesen látnak Törökországban szerb befektetőket.