2024. április 24., szerda

A nyugat-bácskai magyar közösségek ünnepe

Népes Szent István-napi kenyérszentelő Zomborban

A Dunatáj Egyesülés Nyugat-Bácska Régiófejlesztéséért civil ernyőszervezet évente megszervezi Zomborban a Szent István-napi kenyérszentelőt, a nyugat-bácskai magyar közösségek (népművészeti) csoportjainak részvételével. A házigazdai szerepkört évente más-más település csoportja kapja. Az idei főszerep a bezdáni magyar közösségé volt.

Az esős időjárás ellenére idén augusztus 20-án is népes ünneplő közreműködő- és nézősereg gyűlt egybe. A program szentmisével és kenyérszentelővel kezdődött a Szent István-templomban. Ft. Zsúnyi Tibor kupuszinai plébános prédikációjában egyebek mellett elmondta, csakis azok a közösségek maradnak meg, amelyek a Szent István-i szellemiséghez hűen megtartják az isteni és az emberi törvények egyensúlyát. A bezdáni gyermektánccsoport népviseletbe öltözött tagjainak közreműködésével megszentelték a bezdániak által sütött kenyeret, amelyből a templomból kimenet az ünneplő közösség is részesülhetett.
A Zombor főutcáján vonuló, a bezdáni és bácsgyulafalvi, csonoplyai, doroszlói, gombosi, kupuszinai, nemesmiliticsi, regőcei, őrszállási, apatini, szilágyi, zombori népművészeti és egyéb csoportok képviselői alkotta menetet, továbbá a Szentháromság téren zajló programot a Kapos Baranta Hagyományos Harcművészeti Egyesület bemutatója tette színesebbé. A rangos vendégek sorában köszöntötték Dušanka Golubovićot, Zombor város polgármesterét és munkatársait, továbbá Petkovics Mártát, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának tagját, a helyi tanácsnokokat, képviselőket, csakúgy, mint Gombos testvértelepülésének, Ballószögnek, Kupuszina testvérfalujának, Hercegszántónak és Zombor testvérvárosának, Bajának a képviseletét.
Péter István, a Dunatáj egyesülés elnöke mondott ünnepi köszöntőt. Márai Sándort idézve hangsúlyozta, életünk a haza életének egy pillanata is. Kötelességünk továbbvinni, közösségünkben kamatoztatni a Szent István által megfogalmazott nemzetmegtartó értékeket.
Az ünnepi műsorban fellépett a bezdáni gyerektánccsoport, továbbá a Kapitány Mátájsz Sarolta és Kanizsai Ilona alkotta bezdáni énekkettős, amelynek hírneve mára túlnőtt a falu határain.
A közös vacsorát, a marhapaprikást ugyancsak a bezdániak főzték, az ottani és a Doroszlói Önkéntes Tűzoltótestület tagjai segédkeztek a rendfenntartásban, a rendezvény lebonyolításában. A menet és a vacsora utáni mulatozás hangulatáról a Kupuszinai és a Doroszlói Fúvószenekar tagjai gondoskodtak.
A nyugat-bácskai központi ünnepség nem jöhetett volna létre Zombor város, a tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkárság, továbbá a Magyar Nemzeti Tanács támogatása nélkül.