2024. március 29., péntek

Pannával és Totóval egy mosolyért

Sokszor beigazolódott tény, hogy a kutya az ember legjobb barátja. Elsősorban házi kedvencként tartjuk, de ha betanítjuk, akkor az ember leghűségesebb segítője is lehet. Rendőr- és mentőkutyák, vadászkutyák, juhászkutyák, vakvezetők, vagy „csak” házőrzők. Újabban egyre többet hallhatunk terápiás kutyákról, amelyek többféleképpen „alkalmazhatók” attól függően, hogy milyen problémával küzd az adott gyermek, felnőtt vagy idős személy. Vajdaság egyetlen okleveles terápiáskutya-kiképzője a zentai Pető Beáta, a kecskeméti Kutyával egy mosolyért Alapítvány és a zentai Lajka Állat- és Természetvédő Egyesület tagja, aki két kísérőjével, Pannával, a vizsgázott terápiáskutyával és egy tanuló kutyával, Totóval Szabadkán járt, ahol az Álomország Játszóház nyári táborában bemutatót tartottak a gyerekeknek. A fiatalok hallhattak a megfelelő kutyatartásról, a kutyákhoz való helyes viszonyulásról, és megfigyelhették, hogy kiképzéssel mi mindenre lehet megtanítani csahosainkat.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

– Rendszeresen járunk iskolákba, ahol különféle kutyás órákat tartunk. Ez lehet rajzóra, tornaóra, biológia, osztályfőnöki, sőt a magyarórákba is be tudjuk építeni a kutyát. Az ilyen órákon, foglalkozásokon könnyen kapcsolatba lehet kerülni a gyerekekkel, könnyebb kommunikálni velük, sokkal jobban figyelnek, mintha kutya nélkül tartanák az órákat. Ez mindenféleképpen a gyerekek épülésére szolgál, függetlenül attól, hogy korábban szerették-e a kutyákat vagy esetleg féltek tőlük, hisz az óra végére mindannyian megbarátkoznak velük. Ha esetleg félnek is, látják, hogy a társaik játszanak velük, simogatják őket, és nem történik semmi baj, és előbb-utóbb ők is bekapcsolódnak a játékba. A terápiás kutyákat úgy válogatjuk ki, illetve úgy eddzük őket, hogy ne idegenkedjenek semmitől, barátságos állatokat választunk, amelyek később megfelelnek majd a feladatnak – nyilatkozta Pető Beáta.

Az ötnapos kreatív szabadidőtábor során különböző játékos foglalkozások, programok valósultak meg. A játszóház vezetője, Rencsényi Hajnal Elvira lapunk kérésére elmondta, hogy a kutyakiképző meghívásával a gyermekeknek szerettek volna kedvezni.

– Ez az előadás egy csodálatos dolog, elsősorban azért, mert közelebb hozzák hozzánk a kutyákat, azon belül is azokat, amelyek a legnagyobb elismerést érdemlik. A témával kapcsolatban itt-ott hallani lehet a médiában, de nagyon ritkán van alkalmunk arra, hogy élőben is találkozzunk ilyen állatokkal. Most alkalom nyílt erre – mondta Rencsényi Hajnal Elvira.