2024. április 20., szombat
BIRKÓZÁS – FELNŐTT-VB, PÁRIZS

Öten a szerbiai mezben

Érme(ke)t remélnek a szerbek és a magyarok is – Štefanek inkább focizik – Az évszázad meccsét várják a szabadfogás 97 kg-jában – Visszavonult a két japán ikon

Nem épp hagyományos módon – a két évvel ezelőtt, Las Vegasban megrendezett vb-hez hasonlóan – a kötöttfogás 71, 75, 85 és 98 kg-os súlycsoportjaival ma Párizsban megkezdődik a felnőtt birkózó-világbajnokság. Ez azt jelenti, hogy a szerbiai csapat két legesélyesebb versenyzője, a 75 kilogrammos Nemes Viktor és a 98 kilós, naturalizált grúz, Mikhail Kajaia mindjárt az elején a szőnyegre lép, délelőtt 10-kor a selejtezőkben, s reményeink szerint este 19 órakor a döntő mérkőzéseken, s 85 kg-ban a bolgárból lett szerbnek, Nikolaj Dobrevnek is szurkolhatunk. Minket természetesen a zentai fiatalember fellépése érdekel jobban, hiszen Viki a már ismert magabiztosságával ezúttal is érmet jósolt magának, csakúgy, mint a májusban Újvidéken megtartott Európa-bajnokságon, ám ott a rajton egy igen erős és kellemetlen örményt, Karapet Chalyant kapta mindjárt az elején, és 6:2-re kikapott. Ez a súlycsoport azért is különleges a számunkra, mert a magyarok egyik aduásza, Lőrincz Tamás immár e súlycsoportban birkózik, s már Újvidéken vártuk a két ismerős összecsapását, amely a negyeddöntőben történhetett volna meg. Hogy milyen tanulságokat vont le a székvárosi esetből Viki, azt nem tudni, de nyilván azt, hogy már az elején mindent bele kell adni, egy pillanatra sem szabad leengedni, s maximális koncentrációval kell végigbirkózni az egészet.

Változtattam az étrendemen, így sokkal könnyebben megy a fogyás, mint az Eb előtt. Gyorsabb is vagyok, vannak új technikák, amiket sokat gyakoroltam, és testvéremmel együtt az a célunk, hogy mindketten dobogóra álljunk – nyilatkozta Viktor az utazás előtt.

Azt sem kell elfeledni, hogy Viktor egy teljesen új szituációban lesz, hiszen élete során először léphet fel egy felnőtt világversenyen ikertestvérével, Mátéval együtt. A 66 kg-os Nemes Máté azáltal kapott helyet, hogy az olimpiai bajnok Davor Štefanek már egész más utakon jár, mert miután megnősült és a Spartacus Birkózóklub elnöke lett, friss apuka is egyben, így immár nem a birkózás a prioritás az életében, s e sorok írója még azt is meg meri kockáztatni, hogy Davort nagy eséllyel az újvidéki Eb-n láttuk utoljára világversenyen birkózni. Ettől függetlenül értetlenül vettük a hírt, hogy a szabadkai bajnok „aláírt” a Banatsko Aranđelovac-i Slavija Fociklubnak, amely a legutolsó, Tisza menti ligában szerepel. Reméljük, hogy csak reklámfogásról van szó, mert Davornak semmi szüksége nincs arra, hogy mondjuk rá, Majdányon a helyi bugrisok röhögjenek rajta, a pályán meg szépen szétrúgják.

Történt, ahogy történt, Maté végre lehetőséget kapott bizonyítani, s egyáltalán nem kell leírni őt sem, mert egy különös vegytan alakul ki abban a helyzetben, ha mindkét Nemes egy helyen van.

Van bennem egy kis lámpaláz, de ez természetes a versenyek előtt. Jól ment a fogyás, bár 7-8 kg-ot le kellett adnom, de frissnek, erősnek érzem magam, s úgy gondolom, hogy a mezőnyben sok ellenfelemet le tudom győzni. Sokat gyakoroltam a hát mögé kerülést és a válldobást, de sok függ majd a sorsolástól és attól, milyen napot fogok ki – mondta Máté.

A csapatból hiányzik egyébként a friss Európa-bajnok Frísz Krisztián (59 kg), aki szintén pihenőt kapott, s nem lesz ott a 71 kg-os Aleksandar Maksimović sem, de csapatba került egy másik belgrádi, a 80 kg-ban induló Žarko Dickov, akinek ez a verseny tapasztalatszerzésre lesz jó.

Sztojan Dobrev szövetségi edző tehát ezt az öt birkózót viszi el a francia fővárosba, s ezúttal is hisz a kiválasztottjaiban, ezúttal is érmet remél.

@k = A magyaroknál nagyobb az étvágy...

…hiszen Sike András, a kötöttfogásúak és Gulyás István, a nők és a szabadfogásúak szövetségi kapitánya is azt reméli, hogy nem érmet, hanem érmeket szereznek a magyar birkózók. A legnagyobb várakozás hagyományosan a kötöttfogásúak szereplését előzi meg. A szakág a májusi Európa-bajnokságon parádés teljesítményt nyújtott: két arany-, egy ezüst-, két bronzéremmel és két ötödik hellyel megnyerte a fogásnem csapatversenyét, így talán a szokásosnál is nagyobb reményekkel utazik Párizsba.

Érdekes azonban, hogy Sike megunta azt, hogy Bácsi Péter (80 kg) minden nagyverseny előtt a legnagyobb esélyesként indul, aztán meg „összecsinálja” magát (legutóbb Újvidéken történt vele ilyen csúfság, mert a súlycsoport egyetlen selejtezős mérkőzésén kikapott a horvát Božo Starčevićtől és kiesett), így helyette az újpesti Szabó László kapott esélyt a bizonyításra.

A nyitónapon egyébként igazi magyar sztárparádét láthatunk, hiszen ma lép fel mindkét Eb-győztes, Korpási Bálint (71 kg) és Lőrincz Viktor (85 kg), akárcsak az új súlycsoportjában Eb-bronzzal debütáló Lőrincz Tamás (75 kg) és a sokadvirágzását élő, Újvidéken szintén harmadik Kiss Balázs (98 kg). Sike a csapat első számú aranyesélyesének Lőrincz Viktort nevezte. A 85 kilós kiválóság idén egyetlen meccset veszített csak el, a kontinensviadal mellett márciusban a szombathelyi Grand Prix-n, júliusban pedig Lengyelországban nyert nemzetközi versenyt. Ráadásul utóbbin az olimpiai arany- és ezüstérmest, valamint a német Denis Kudlát is legyőzte, akitől erősen vitatható körülmények között kapott ki a riói bronzmeccsen.

A női csapat nem teljes, mert nem lesz Párizsban Barka Emese és az áldott állapotban lévő Sastin Marianna, de a szakvezetőség bízik a kétszeres U23-as Eb-győztes Németh Zsanettben (75 kg) és a nem olimpiai súlycsoportok decemberi, Magyarországon megrendezett világbajnokságán ötödik Galambos Ramónában (55 kg).

A szabadfogásúaknál öttagú lesz a csapat, amelyből az idei Eb-n bronzérmes Veréb István (86 kg) és az Újvidéken ötödik Ligeti Dániel (125 kg) emelkedik ki. Ha tippelni kéne, mi ezúttal Ligetire fogadnánk, mert a szombathelyi klasszis új energiákat nyerhetett azzal, hogy júliusban a lengyelországi Ziolkowski (a kötöttfogásnak Pytlasinski) Nagydíj döntőjében (egy grúz után) legyőzte az orosz bajnokot, Zelimkan Hirzijevet.

A fogásnem legnagyobb csatáját egyébként a 97 kg-os súlycsoportban várják, mert ott csaphat össze a riói olimpia két aranyérmese, előtte pedig a világbajnoki aranyérmes, amerikai Kyle Snyder és az orosz Abdulrasid Szadulaev.

A kötöttfogásnál azt lesz érdekes még figyelni, vajon a kétszeres olimpiai bajnok (2012 London, 2016 Rio) és kétszeres Európa-bajnok, orosz Roman Vlaszov (80 kg), valamint a hétszeres Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes, török Riza Kayaalp megszerzi-e harmadik világbajnoki címét. Ez utóbbinak annyi szól a javára, hogy ezen a vb-n kubai színekben nem a színes bőrű kolosszus, Mijain Lozez indul már, hanem a pánamerikai bajnok Oscar Pino Hinds, de az aranyra pályázik még az orosz Szergej Szemenov, a grúz Levan Arabuli és az azeri Szabah Sariati is. Ebbe a társaságba kellene beleszólnia a magyar Lám Bálintnak. Nem lesz könnyű...

A nőknél kiemelendő, hogy Japán válogatottjából 2002 óta először hiányzik majd Szaori Josida és Kaori Icso, akiknek 15 éves éremtermése példátlan: 23 világbajnoki titulus és 7 olimpiai arany. A fiatalítás elkerülhetetlen volt a felkelő nap országának csapatában, az új versenyzőket még nem ismerjük, de biztosak lehetünk abban, hogy valamennyien beleszólnak majd az érmek elosztásába, hiszen Japánról mint a világ egyetlen női nagyhatalmáról beszélhetünk ebben a sportágban, így abba a csapatba csak a legjobbak kerülhetnek be.

A szerbiai csapat

Kötöttfogás, 66 kg: Nemes Máté. 75 kg: Nemes Viktor. 80 kg: Žarko Dickov. 85 kg: Nikolaj Dobrev. 98 kg: Mikhail Kajaia.

A magyar csapat

Kötöttfogás, 59 kg: Torba Erik. 66 kg: Krasznai Máté. 71 kg: Korpási Bálint. 75 kg: Lőrincz Tamás. 80 kg: Szabó László. 85 kg: Lőrincz Viktor. 98 kg: Kiss Balázs. 130 kg: Lám Bálint.

Szabadfogás, 61 kg: Molnár József. 65 kg: Lukács Norbert. 70 kg: Gulyás Zsombor. 86 kg: Veréb István. 125 kg: Ligeti Dániel.

Nők, 55 kg: Galambos Ramóna. 60 kg: Sleisz Gabriella. 75 kg: Németh Zsanett.

A vb programja

Hétfő: kötöttfogás, 71, 75, 85, 98 kg, selejtezők (10 óra), döntők (19)

Kedd: kötöttfogás, 59, 66, 80, 130 kg, selejtezők (10), döntők (19)

Szerda: nők, 55, 58, 63, 75 kg, selejtezők (10), döntők (19)

Csütörtök: nők, 48, 53, 60, 69 kg, selejtezők (10), döntők (19)

Péntek: szabadfogás, 57, 61, 86, 125 kg, selejtezők (10), döntők (19)

Szombat: szabadfogás, 65, 70, 74, 97 kg, selejtezők (10), döntők (19)

A kötöttfogású világranglista

59 kg

1. Ismael Borrero Molina (kubai)

2. Sinobu Ota (japán)

3. Kenicsiro Fumita (japán)

4. Frísz Krisztián (szerbiai)

5. Ivo Angelov (bolgár)

6. Mingijan Szemenov (orosz)

7. Ivan Lizatović (horvát)

8. Stig Andre Berge (norvég)

9. Kanybek Zolcsubekov (kirgíz)

10. Meirambek Ainagulov (kazah)

66 kg

1. Artem Szurkov (orosz)

2. Davor Štefanek (szerbiai)

3. Soslan Daurov (fehérorosz)

4. Oh Sang-Hoon (koreai)

5. Almat Kebispajev (kazah)

6. Ali Reizollah Arszalan (iráni)

7. Abdulszamet Günal (török)

8. Elmurat Tasmuradov (üzbég)

9. Atakan Jükszel (török)

10. Ryu Han-Soo (koreai)

...

20. Kozák István (magyar)

71 kg

1. Raszul Csunajev (azeri)

2. Korpási Bálint (magyar)

3. Aleksandar Maksimović (szerb)

4. Abujazid Mancsigov (orosz)

5. Smagi Bolkvadze (grúz)

6. Frank Stäbler (német)

7. Takesi Izumi (japán)

8. Afsin Byabangard (iráni)

9. Pavel Liakh (fehérorosz)

10. Ilie Cojocari (román)

75 kg

1. Kim Hyeon-Woo (koreai)

2. Said Murad Abdvali (iráni)

3. Tarek Abdelsalam (bolgár)

4. Lőrincz Tamás (magyar)

5. Kilov Kazbek (fehérorosz)

6. Alekszandr Csekirkin (orosz)

7. Csingiz Labazanov (orosz)

8. Nemes Viktor (szerbiai)

9. Karapet Chalyan (örmény)

10. Elvin Murszalijev (azeri)

80 kg

1. Roman Vlaszov (orosz)

2. Ramazan Abacsaraev (orosz)

3. Zurabi Datunasvili (grúz)

4. Aszlan Atem (török)

5. Ramin Taheriszartang (iráni)

6. Alexandros Kessidis (svéd)

7. Rafik Huszejnov (azeri)

8. Adlan Akiev (orosz)

9. Daniel Alekszandrov (bolgár)

10. Mark Madsen (dán)

...

12. Bácsi Péter (magyar)

...

15. Szabó László (magyar)

85 kg

1. Lőrincz Viktor (magyar)

2. Nikolaj Bajramov (bolgár)

3. Iszlam Abbaszov (azeri)

4. David Csakvetadze (orosz)

5. Metehan Basar (török)

6. Robert Kobliasvili (grúz)

7. Denis Kudla (német)

8. Zakarias Berg (svéd)

9. Javid Gamzatov (fehérorosz)

10. Zsan Belenyuk (ukrán)

98 kg

1. Yasmany Lugo Cabrera (kubai)

2. Felix Baldauf (norvég)

3. Alekszandr Hrabovnik (fehérorosz)

4. Artur Aleksanyan (örmény)

5. Kiss Balázs (magyar)

6. Nyikita Melnjikov (orosz)

7. Musza Evloev (orosz)

8. Orhan Nuriev (azeri)

9. Dmitri Timicsenko (ukrán)

10. Cenk Ildem (török)

11. Mikhail Kajaia (szerbiai)

130 kg

1. Mijain Lopez Nunez (kubai)

2. Riza Kayaalp (török)

3. Szergej Szemenov (orosz)

4. Levan Arabuli (brúz)

5. Lám Bálint (magyar)

6. Alin Alexuc-Ciurariu (román)

7. Szabah Sariati (azeri)

8. Vitalij Sur (orosz)

9. Alekszandr Cserneckij (ukrán)

10. Muminjon Abdullaev (üzbég)