2024. március 29., péntek

Acélbarátság és rugalmas határidők?

Aleksandar Vučić: Mi a kínaiakkal röviden tárgyalunk, és gyorsan dolgozunk

Kína és Szerbia gazdasági kapcsolatai napról napra erősödnek, a kereskedelmi árucsere-forgalom 9 százalékkal növekedett – jelentette ki Aleksandar Vučić államfő, amikor tegnap a 11-es korridoron megtekintette a Surčin és Obrenovac közötti szakaszon folyó munkálatokat. Ott a CCCC (China Communications Construction Company) cég építi az utat.

– Közös cél, hogy a projektumokat gyorsabban és hatékonyabban megvalósítsuk. Mi a kínaiakkal röviden tárgyalunk, és gyorsan dolgozunk. Lesznek majd sokan, akik kívülről tönkre akarják tenni a barátságunkat, csakhogy ez acélból van, és mi tovább erősítjük – fogalmazott az

államfő. A szerb–kínai közös projektumok közül kiemelte a Pupin-hidat és az egyes autópálya-szakaszokat, majd leszögezte, hogy egy év múlva teljesen tehermentesítik az Ibari főutat, sőt, kérdés, hogy a továbbiakban egyáltalán mennyire használják.

A 11-es közúti folyosó Surčin és Obrenovac közötti, 17,6 kilométeres szakaszát májusban kezdték építeni, és a tervek szerint 2019 végére fejezik be. A munkálatokat a kínai Exim Bank (Export-Import Bank of China) által jóváhagyott kölcsönből finanszírozzák, értékük mintegy 234 millió dollár. Ottjártakor az államfő megállapította, hogy az építés a tervezett ütemben halad, ő személy szerint elégedett a hazai alvállalkozókat is foglalkoztató kínai CCCC cég munkájának minőségével.

Az államfő kíséretében voltak Zorana Mihajlović, Aleksandar Antić és Goran Knežević, miniszterek, Tomislav Nikolić, a Kínával és Oroszországgal való együttműködést irányító nemzeti tanács elnöke, Li Manchang, Kína belgrádi nagykövete, Zoran Babić, a Szerbiai Korridorok igazgatója és Zoran Drobnjak, a Szerbiai Utak Közvállalat megbízott igazgatója.