2024. április 19., péntek

Koszovói gyermekek a városházán

Az Újvidéki Vöröskereszt szervezésében a tartományi székvárosba látogattak a koszovói Ranilug község vezetői és a községben élő gyermekek, és ünnepélyes fogadtatásban részesültek.

Ognjen Cvjetićanin, a városi tanács sport- és ifjúsági ügyekkel megbízott tagja fogadta a koszovói vendégeket, üdvözölte őket, és megköszönte látogatásukat.

– Vendégeskedésük annak a bizonyítéka, hogy Újvidék nyílt város, ezért is nyerhette el az Európa Kulturális Fővárosa és az Európa Ifjúsági Fővárosa címet. Nem feledkeztünk meg koszovói nemzettársainkról, azt szeretnénk, ha szép emlékekkel távoznának Újvidékről. Arra törekszünk, hogy segítsünk koszovói nemzettársainkon, jó kapcsolatokat ápoljunk képviselőikkel. Ugyanakkor különös figyelmet szentelünk a legfiatalabbaknak, akik remélhetőleg sok itteni barátot szereznek majd itt-tartózkodásuk idején – mondta a városi tanács sport- és ifjúsági ügyekkel megbízott tagja.

Dragan Lazić, az Újvidéki Vöröskereszt igazgatója kifejtette, hogy a ranilugi gyermekek már harmadszor látogatnak a tartományi székvárosba, eddig összesen 120-an vendégeskedtek Vajdaságban.

– A látogatás megszervezését az önkéntes adományoknak és az újvidéki önkormányzatnak köszönhetjük. Arra törekszünk, hogy a koszovói vendégeknek minél színvonalasabb időtöltést biztosítsunk Újvidéken – mondta Lazić.

Ranilug községnek 6000 lakosa van, a mostani látogatás során összesen 41 gyermek vendégeskedik Újvidéken augusztus 17-e és 21-e között. A támogatásoknak köszönhetően szállást és étkeztetést biztosítottunk számukra, továbbá megszerveztük a kultúrintézmények meglátogatását is.

Davor Petković, Ranilug község oktatásért felelős képviselője megköszönte az újvidéki önkormányzat támogatását, értékelése szerint ez a látogatás nagyon sokat jelent a koszovói gyermekek számára.