2024. április 19., péntek

Juhban a jövő?

Kereslet van rá, és az állam is támogatja az eladást

A minőségi állatállománynak van keletje tájainkon is. A folyamatos és kiszámítható jövedelmet biztosító piacot viszont kizárólag úgy lehet megtalálni, illetve megőrizni, ha – az egyébként komoly és megbízható – vevők igényeit folyamatosan kielégítik az eladók – mutatott rá az észak-bácskai sertéstenyésztés és eladás újraélesztésében és megszervezésében nagy szerepet vállaló pacséri Mikra Coop cég egyik tulajdonosa, Miklós József, aki bizakodik abban, hogy az egyre népszerűbb malactenyésztés mellett a juhnevelésben is van jövő.

-Jelenleg 50 romanov és 30 ile de france fajta juhot nevelünk, illetve szaporítunk telepünkön. Az eredetileg orosz eredetű romanov átlagos súlyú, de az egyik legszaporább fajtájú, nem ritka, hogy egyszerre 3 bárányt hoz a világra. Ez a tény egyáltalán nem elhanyagolandó a szaporításnál és az eladásnál. A jószágok 4-5 hónapos kortól már tenyészérettek, de azért tanácsos megvárni a 7 hónapot. Magyarországon pedig – szokásukhoz híven – még egy kicsit tettek rá, és több fajtát alapul véve, több évtizede kitenyésztették a tetra bábolna jelzésűt. Ezzel egy fehér fejű, igen szapora, magas húshozamú fajtát kaptak. Ezt még Szerbiában nem ismerték el, de Magyarországon egyre felkapottabb. A bárányszőrt, egyelőre úgy tűnik, hogy nem nagyon lehet értékesíteni. Érdekes és manapság egyre népszerűbb az úgynevezett dorper fajta, az állat a hőmérséklet-változás következtében elhullajtja a szőrét, és nem kell nyírni sem. Ennek a fajtának a kecskéhez hasonlatos szőre van. A tartási feltételekre rendkívül igénytelen jószág – tudtuk meg Miklós Józseftől.

Mint ahogy a mezőgazdaságban manapság sok mindent, anyagilag a báránytenyésztést sem éri meg kicsiben művelni.

-Kisebb darabszámot, 2–10 darabot nehéz eladni, viszont 80–100-as mennyiségnél már nem egy vevőnk akadna. Ami még jó hír az ágazatban tevékenykedőknek, hogy az ezzel foglalkozó vágóhidaknak az állam minden eladott bárány után 2000 dinár támogatást juttat. A faluban egyelőre 3 fiatal gazda lát fantáziát a juhtenyésztésben. Érthető viszont, hogy kezdetben senki sem szeretne ezzel nagyban foglalkozni tapasztalat híján. Nekünk az a célunk, hogy úttörők legyünk az ágazatban, példát mutassunk a gazdáknak, és akár piaci lehetőséget kínáljunk. Ehhez viszont először szeretnénk mi is bejárni a juhtenyésztés és nevelés kínálta lehetőségeket, hogy a szavak mögött hitelesen tudjunk érvelni, mutatni az utat – tette hozzá Miklós József.

Habár Pacséron már szinte nincs is szabad mező, nagyobb legelésre alkalmas terület, a báránytenyésztés mellett szólhat, hogy több fajta-, így például az il de france nagyon jól tűri azt, hogy ha nincs terepen legeltetve.

Azok, akik érdeklődnek a báránytenyésztés iránt, körülbelül 15 mintaállatot tekinthetnek meg majd augusztus 26-án, szombaton délelőtt 9 órától a pacséri lóversenypálya melletti területen megrendezésre kerülő 10. sertéskiállítás alkalmával, a fajtabemutatón, Pacséron.