2024. április 25., csütörtök

Zöld összefogás

A Vajdasági Zöld Hálózat a hétvégén folytatta a Nyílt szállások napja elnevezésű rendezvénysorozatát, a vendéglátó ezúttal a temerini Idei Zoltán őstermelő volt családjával
Ideiék tanyáján széles választékot találunk az egészségesen előállított zöldségfélékből (Nagy Magdolna felvétele)

Ideiék tanyáján széles választékot találunk az egészségesen előállított zöldségfélékből (Nagy Magdolna felvétele)

A német–szerb fejlesztési együttműködés keretében a Vajdasági Zöld Hálózat a hétvégén folytatta a Nyílt szállások napja elnevezésű rendezvénysorozatát, melynek ezúttal a Temerin közelében lévő Idei-tanya adott otthont. A Nyílt szállások napja elterjedt vásárlási forma a világ fejlett részében, amikor a vásárlók egyedül szüretelnek, illetve gyűjtik be a termést a biokertészetekben, vagy az őstermelőktől megvásárolják a frissen leszedett gyümölcsöt, zöldségfélét, így a termelő és a fogyasztó nemcsak találkozik, hanem a vásárló meggyőződhet arról, hogy a lehető legegészségesebb termést szerzi be.

– Az Óbecse felé vezető úton a Jegricskától alig száz méternyire, mintegy 2,5 hektáron elhelyezkedő tanyánk bármikor nyitva áll az érdeklődők és a vásárlók előtt – hallottuk Idei Zoltántól, aki feleségével, Tatjanával alig néhány éve hagyott fel eredeti foglalkozásával, az informatikával, illetve az építészettel, hogy erejüket, életüket, megteremtett javaikat egy egészen más „műfajnak” szenteljék. A biokertészkedés szép példáját alakították ki maguk körül, ezt láthattuk a szombati nyílt napon.

Idei Zoltán: Belgrádban sokkal nagyobb az érdeklődés a bioélelem iránt, mint Újvidéken, vagy Vajdaság más részeiben

Idei Zoltán: Belgrádban sokkal nagyobb az érdeklődés a bioélelem iránt, mint Újvidéken, vagy Vajdaság más részeiben

– Egész embert, családot követelő munka ez az év minden napján – mondta Zoltán az érdeklődőknek, miközben megmutatta, hogyan lesz tekintélyes a paprika, ha bazsalikommal társítják, miért kell büdöskét ültetni a veteményesbe, mit jelent az öntözés, és miért jó, ha a baromfi kapirgál a sorok között. Az őstermelő mintegy 80 féle paradicsomot, különféle paprikafajtákat, kékparadicsomot (fehér változatban is), tököt, hagymát, burgonyát, édesburgonyát termeszt, de a bab, a mángold, sárgarépa, cékla, rebarbara, articsóka, csicsóka…, és többféle gyümölcs is megtalálható veteményesében. A termés természetszerűleg drágább a vegyszeres kezelésűnél, íme néhány példa: a paradicsom kilója 200 (a nyílt napon kedvezményesen 150), a cherryparadicsom kilója 300 (250), a csípős paprika darabja 50 dinár, a fokhagyma kilója 1000, a frissen szedett bazsalikomcsokor 70 dinár stb. Az érdeklődés nem maradt el, de korántsem volt akkora, mint gondolnánk.

Az Idei-tanyán a nyílt napot a forróság ellenére jelenlétükkel támogatták a Vajdasági Vidéki Nők Hálózatának erzsébetlaki, ittabéi, banstoli, nagybecskereki képviselői, akik lekvárt, befőtteket, süteményeket, kézimunkát kínáltak a tanyára érkezőknek. A „zöld összefogást” három női egyesület is erősítette Zlatibor környékéről.