2024. április 25., csütörtök

Felszámolják az illegális szemétlerakókat

Csóka községben hadat üzentek a környezetszennyezésnek

A csókai önkormányzat az elmúlt időszakban jelentős erőfeszítéseket tett a község területén, a települések határában kialakult illegális szemétlerakók megszüntetése érdekében.

Elszállítják a hulladékot a padéi illegális szemétlerakó területéről (Gergely József felvétele)

Elszállítják a hulladékot a padéi illegális szemétlerakó területéről (Gergely József felvétele)

A napokban Padén járva nagy megelégedéssel tapasztalhattuk, hogy a Betlehem puszta bejáratánál éktelenkedő szeméthegyek jelentősen megcsappantak. Dupla pótkocsis traktorral hordták el a falus lakossága által évek óta kihordott, kidobált hulladék jelentős részét. Sajnos még nagyon sok építkezési törmelék, betondarab, bontási hulladék csúfítja a szikes legelőt, de már az is nagy előrelépés, hogy a könnyebben szállítható hulladék nagy részét átszállították a csókai szeméttelepre.

Mint Gyömbér Stana, a község elnök asszonya elmondta, a község egész területét felölelő, az illegális szemétlerakók megszüntetésére irányuló akció keretében Tiszaszentmiklóson, a falu szélén, a Tihormir Ostojić utca végén, csaknem egymillió dináros ráfordítással sikerült felszámolni az évtizedek óta ott éktelenkedő szeméttelepet. A terület rendezése magába foglalta a hulladék elszállítását a csókai városi szeméttelepre és a szemétlerakó helyének a körbekerítését is, amivel fizikailag próbálják megakadályozni, hogy a felelőtlen polgárok ide hordják a szemetüket. A helyi közösségek feladatul kapták, hogy felügyeljék a megszüntetett depóniákat, nehogy újra szeméttelepnek használják ezeket a helyeket.

Igen rossz a helyzet a Hódegyháza mellett kijelölt falusi szemétlerakóban és környékén. Mivel nincs bekerítve a terület, a szél széthordja a szemetet. Az elnök asszony minapi, helyszíni látogatása után megígérte, hogy eszközöket biztosítanak a hódegyházi szemétlerakó bekerítésére. A területen sok az üvegtörmelék, és fokozott a tűzveszély is.

A csókai önkormányzat a tartományi mezőgazdasági titkárságnál pályázott a termőföldeken, a dűlőutak mentén kialakult, ugyancsak illegális szemétlerakók felszámolására. A titkárság valamivel több mint egymillió dinárral járult hozzá a költségek fedezéséhez, amelyet a községi költségvetésből még mintegy félmillió dinárral toldottak meg. Az 1,5 millió dinárból azután a Csóka Kommunális Közvállalat gépeivel összegyűjtötte és elszállította a termőterületeket veszélyeztető hulladéklerakókban felhalmozódott szemetet, köztük a veszélyes hulladéknak minősülő vegyszeres csomagolóeszközöket is.

– Az illegális szemétlerakók megszüntetésére foganatosított akciók hosszabb távon csak akkor hozzák meg a várt eredményt, ha a helyi lakosságot sikerül rávenni, hogy a jövőben ne vigye ki a háztartásban és a ház körüli tevékenységből származó hulladékot a határba, a termőföldekre, a kanálisokba. Az újjászervezett mezőőrszolgálat terepi jelenléte is fontos megelőző tényező lesz a jövőben. A községi biztonsági szolgálat bevonásával felvilágosító akciót indítunk az ökológiai tudat magasabb szintre emelése érdekében. A polgárokat arra buzdítjuk, hogy jelentsék, ha illegális szemétkihordást észlelnek, mert csak közös összefogással őrizhetjük meg tisztábbnak és egészségesebbnek a lakókörnyezetünket és az élelmiszer-termelésre szolgáló mezőgazdasági területeinket – emelte ki az akció kapcsán Gyömbér Stana községi elnök.