2024. március 28., csütörtök
VÍZILABDA

„Értelmetlenné vált a sorozat”

Tóth László, a Zenta vezetőedzője nem érti, mi a szövetség célja – A jövő héten ismét nemzetközi torna

A hétvégén lezárult a szerb II. vízilabdaliga alapszakasza. A Zenta együttese az északi csoport ötödik helyén végzett, így nem jutott be a négyes döntőbe. Tóth László, a gárda vezetőedzője keserű szájízzel nyilatkozott az idénnyel kapcsolatban. A szakvezető kissé értetlenül áll a honi szövetség szabályozása előtt, nem érti, miért kell ellehetetleníteni a kisebb együtteseket azzal, hogy profi játékosokat is bevonnak a valamikori amatőr ligába, kiszorítva ezzel azokat a pólósokat, akiknek nem ez a megélhetőségük, ugyanakkor ez az egyetlen játéklehetőségük. A csapatok az idén is igazolhattak profi játékosokat, egyedül a Tisza-parti klub nem élt ezzel a lehetőséggel, ennek tükrében az eredményen sem kell csodálkozni.

– Nem szeretnék senkit sem bírálni, mindazonáltal úgy érzem, a szövetség hozzáállása semmiképp sem nevezhető korrektnek. A korábbi években még valamennyire korlátozták a profi játékosok leigazolásának lehetőségét, az idén ez teljesen elmaradt, mindenki azt szerepeltetett a csapatában, akit csak akart. Rajtunk kívül mindenki hozott erősítést, 6–19 játékost szerződtettek az ellenfeleink, így képtelenek voltunk felvenni velük a versenyt. A Leskovac például átvette a Niš játékosgárdáját, saját nevelésük gyakorlatilag nem szerepelt, így számomra értelmetlenné vált az egész sorozat. Mi amatőrök vagyunk hozzájuk képest, erre a versenyre készülünk egész évben, más lehetőségünk nincs, de így nem tudunk eredményesen szembeszállni velük. Nem tudunk versenyezni olyanokkal, akik ebből élnek, egész évben meccselnek. Egy győzelemmel és egy döntetlennel, azaz négy ponttal zártunk a csoport utolsó helyén, az obrenovaci TENT és a pancsovai Mladost kiemelkedett a mezőnyből, viszont a zombori Polettel és fehértemplomi Jezeróval partiban voltunk, de esetükben is előfordult, hogy a mérkőzés döntő pillanataiban jöttek az idegenlégiósok, és sajnos nem mi jöttünk ki jól a szituációkból. Nem tudom, jövőre így lesz-e, remélhetőleg változtatnak rajta. A többiek is elégedetlenek, hiszen ezek a játékosok nem jó szándékból jönnek nyaranta játszani, fizetést kapnak érte, ami megterhelő az egyesületek számára. Gyakorlatilag az nyer, akinek az anyagi kerete megengedi, hogy minél több profit igazoljon. Akinek csak hat, másik egyesületből szerződtetett játékosa volt, az a középmezőnyben végzett. Emiatt is megy a zúgolódás, torzsalkodás, közben egyikük sem látja be, hogy mindannyian ugyanazt csinálták, ki-ki a lehetőségeihez mérten. Teljesen mindegy, ki nyer a végén, a csapata másnap már nem létezik, mivel mindenki megy vissza az anyaegyesületéhez. Nem értem, a szövetség vezetői mit gondolnak, ez a mesterségesen létrehozott magasabb színvonal mit eredményez, illetve mi a céljuk vele? Meghal az utánpótlásunk, hiszen ha a gyerekek elérik azt az életkort, amikor a korosztályos bajnokságokban már nem játszhatnak, egyszerűen elfogy a lehetőségük. Nekünk eddig csak ez a nyári liga volt, de úgy néz ki, ez sem lesz sokáig, a feltételeink miatt mi máshol nem tudunk labdába rúgni. Nemcsak az utánpótlás, de az amatőr vízilabda is veszélybe került, hiszen elveszik azoktól a lehetőséget, akik nem a megélhetés miatt űzik ezt a sportágat.

Kicsit úgy tűnik, az egész azt a célt szolgálja, hogy a profi játékosoknak nyáron is legyen lehetőségük meccseket játszani, ne essenek ki a ritmusból...

– Igen, mintha az lenne a lényege, hogy a nagyobb klubok utánpótláskorú játékosai, valamint az első ligában szereplő pólósok nyáron is formában maradjanak, legyen hol edzeniük, játszaniuk, ne kezdjék az új idényt a nulláról.

Az élet azonban nem áll meg, augusztus utolsó hétvégéjén kerül a sor az immár hagyományossá vált nemzetközi tornára, amelyen az utóbbi években a lányok mellett a fiúk is szerepet kapnak.

– Várhatóan négy női és négy fiúcsapat lesz. A lányoknál a Kassa, a Nagyvárad, a Dunaújváros és mi. A Szentessel és egy svájci csapattal ugyan még folynak a tárgyalások, de egyelőre nem merem kijelenteni, hogy részt vesznek a tornán. A Szentessel már régóta együttműködünk, az utóbbi időben viszont több változás is történt náluk, így eddig még nem tudták garantálni a részvételt. Ami a fiúkat illeti, rajtunk kívül a budapesti Városgazdálkodás, a Dunaújváros és a Sopron szerepel majd. A tornán kívül is lesz program bőven, a szlovákok már a hét elején érkeznek, itt edzőtáboroznak majd egy gyerek lánycsapattal, velük játszunk barátságos mérkőzéseket délelőtt és délutánonként is.

Korosztályos Európa-bajnokság Újvidéken

A vízilabdás fiúk után a lányoké a főszerep. Alig fejeződött be az U20-as belgrádi férfi világbajnokság, Szerbia újabb nagyszabású eseménynek ad otthont: augusztus 20-a és 27-e között az újvidéki Vpjvodina Sport- és Üzletközpontban rendezik meg az U17-es leány Európa-bajnokságot. A felnőtt vb-vel ellentétben ezúttal hazai képviselő is lesz a viadalon, Vladimir Bajković szövetségi kapitány az Anđela Petrović, Nikolina Travar, Andrea Gašić, Nina Josifović, Lara Luka, Nađa Novaković, Avdić Lolita, Anja Švec, Ana Milićević, Hristina Ilić, Jovana Sekulić, Janja Kaplarević és Minja Mitić alkotta csapatnak szavazott bizalmat. Nem lesz könnyű dolguk, a női vízilabda hazai helyzetéből adódóan jóval szerényebb játékerőt képviselnek, mint férfi társaik, egy jó szerepléssel azonban továbbjuthatnak a csoportjukból. Bajković együttese az első nap Csehországgal kezd.

A magyar válogatott a C jelű négyesben kapott helyet, ebben a legnagyobb riválisa Oroszország lesz, Bulgária és Portugália várhatóan nem jelent majd gondot a magyar lányoknak.

Csoportbeosztás, A csoport: Olaszország, Szerbia, Franciaország, Csehország

B csoport: Spanyolország, Szlovákia, Izrael, Törökország

C csoport: Oroszország, Magyarország, Bulgária, Portugália

D csoport: Görögország, Hollandia, Nagy-Britannia, Románia