2024. április 16., kedd
CÍMLAPTÖRTÉNET

Sokszínű a Mozaik

A Szabadkai Magyar Rádió a 89,6 MHz-en és interneten is hallható, sőt a korábbi tematikus műsorok is visszahallgatók

Legyen tikkasztó hőség vagy dermesztő hideg, a Szabadkai Magyar Rádió beszámol az újdonságokról, adás közben pedig nem mellékesen főleg magyar zene szól. Hallgatható otthon vagy útközben, akár interneten is, ahol a korábbi műsorok is visszahallgathatók. Az alábbiakban a Szabadkai Magyar Rádióra figyelünk, elsősorban a sokszínű Mozaik műsor kapcsán, amelynek a műsorvezetőit is bemutatjuk. Előtte Maráci Barabás Mónika, a Szabadkai Magyar Rádió megbízott fő- és felelős szerkesztője ad egy rövid áttekintést.

Dedić Suzana, Maráci Barabás Mónika, Fridrik Gertrúd, Vágó Krisztina és Sánta Zoltán (Fotó: Gergely Árpád)

Dedić Suzana, Maráci Barabás Mónika, Fridrik Gertrúd, Vágó Krisztina és Sánta Zoltán (Fotó: Gergely Árpád)

– 2015. november elsején indult a Szabadkai Magyar Rádió adása. A Pannon RTV keretében működünk, tulajdonképpen a része vagyunk. A Pannon RTV-nek tehát van egy televízió- és két rádióállomása. Mi inkább közszolgálati jellegű rádió vagyunk. Induláskor már igyekeztünk minden tematikát felölelni. Úgy érezzük, ez nagyjából sikerült. Az elmúlt másfél év alatt kialakult az állandó hallgatóbázisunk, akiktől rendszeresen érkeznek visszajelzések is. Eddig főleg biztatást kaptunk, miszerint jók a műsorvezetők, érdekesek a témák, sokan pedig azt dicsérték, hogy javarészt magyar zenét sugározunk. Mindebből arra lehet következtetni, hogy jó úton haladunk. A 89,6 MHz-en vagyunk hallhatók, valamint az interneten is, ahol a korábbi tematikus műsoraink is fellelhetők. Többször előfordult ugyanis, hogy a hallgatók azt jelezték: lemaradtak műsorokról, amelyek érdekelték őket. Ezt figyelembe véve úgy döntöttünk, hogy hozzáférhetővé tesszük a már lement műsorainkat is. A Pannon RTV oldalán található egy ablakocska, ahol a Szabadkai Magyar Rádió élő adása hallható, valamint a régebbi műsoraink is. Napi tizennégy órában jelentkezünk élő műsorral, reggel hattól este nyolcig. Hattól tízig tart a Napindító, közérdekű információkkal szolgálunk, majd pedig következnek a riportok, interjúk politikusokkal vagy egy-egy téma illetékeseivel. Utána jön a Mozaik, délután négyig. A műsoraink során fontosnak tartjuk bekapcsolni a tudósítói hálózatot. Érdekel bennünket az emberek hétköznapi élete is, milyen problémákkal küzdenek, a különböző települések hogyan oldják meg a felmerülő problémákat. Ahol nincs tudósítónk, ott telefonos kapcsolat által próbáljuk bemutatni, hogy épp mi történik. Egyes szerkesztők a Szabadkai Rádióból jöttek át, de együtt dolgozunk a Pannon RTV-vel, így közösek a tudósítóink is. A hírösszefoglalókat a Pannon készíti, egyes témákat pedig bővebben feldolgozunk. Előfordul az is, hogy ami nálunk élőben elhangzik, abból hír lesz. A rádiós munkába a tévések is belekóstolnak, ami érdekes tapasztalatot hoz, mivel a rádiózás más, mint a tévézés, másképp kell elkészíteni az anyagot. Nagyon jó kis kollektíva jött össze. Igaz, kevesen vagyunk, ahhoz képest, hogy tizennégy órás adást kell kitölteni, így szinte mindenki mindennel foglalkozik, de folyton ötletelünk, segítjük egymást. Habár nyár van, a fontosabb témákat meghagytuk, hiszen nyáron is van miről beszélni, sőt kell is. Csupán minimálisan változtattunk, de őszre minden visszaáll, szeptembertől pedig újdonságokra is lehet számítani – ismertette Maráci Barabás Mónika.

A Mozaik műsorvezetői

A Mozaik műsor 10-től 16 óráig tart, lényegében átfogja az egész napot. Ezt részletezte Dedić Suzana, a Szabadkai Magyar Rádió főszerkesztő-helyettese, a Mozaik műsor felelős szerkesztője és műsorvezetője.

– A délelőtti és a délutáni órákban is kicsit a hallgatókkal vagyunk. A Mozaik valójában egy informatív, szórakoztató jellegű műsor. A Napindítótól eltérően valamelyest könnyedebb témákkal hozakodunk elő. A Mozaik mindennap tematikus rovatokat is tartalmaz: hétfőnként sporttal foglalkozunk, keddenként nyugdíjasokat érintő témákkal, szerdánként az egészségügy kerül középpontba, csütörtökönként az oktatás, pénteken pedig a környezetvédelem. Mindennap délután a kultúrára helyezzük hangsúlyt, legyen szó képzőművészetről, zenéről, irodalomról, színházról, illetve bármiről, ami hozzátartozik a művelődéshez. Igyekszünk megszólítani azokat, akik úgymond már letettek valamit az asztalra, de nem feledkezünk meg a fiatalokról, a kezdőkről sem. Igyekszünk egész Vajdaságot lefedni, és beszámolni az aktualitásokról – fejtette ki Dedić Suzana.

Vágó Krisztina arról szólt, hogy rengeteg témát dolgoznak fel, amelyekre jól fel kell készülniük.

– Több vendéget megszólaltatunk, ehhez társulnak telefonos beszélgetések is. Nem lehet könnyedén hozzáállni. Utána kell járni, mi az aktuális téma, mert a hangsúly mindig az aktualitáson van. A kikutatás, keresés, megszervezés, egyeztetés mellett a tematikus műsorrészek alapos felkészülést igényelnek. Ha valakivel beszélgetünk, ismernünk kell az életútját, az életpályáját, a munkásságát. Nem abból áll, hogy leszervezzük a beszélgetést, beülünk a stúdióba, és gyorsan kitalálunk valamit. Minden felmerülő témát és minden vendéget ismernünk kell. Tisztában kell lennünk azzal, hogy mit szeretnénk kérdezni, és merre terelnénk a beszélgetést – mondta Vágó Krisztina.

Sánta Zoltán elmondása szerint az előkészületek elég sok időt ölelnek fel, és nagy fokú odafigyelésre van szükség.

– Tulajdonképpen a műsorvezetői rész már az, amikor élvezzük ennek a gyümölcsét. Számomra kicsit szokatlan és új volt ez a helyzet. Ilyen jellegű műsort még nem vezettem. Hozzá kellett szoknom, ez beletelt némi időbe, de úgy gondolom, hogy most már viszonylag rutinosan megy. Ennek is megvan a maga szépsége, és mindenképpen élvezetes munkáról van szó – véli Sánta Zoltán.

Fridrik Gertrúdnak is új tapasztalatokat hozott a Mozaik.

– Konkrétan ebbe a munkába három-négy hónapja csöppentem bele, ekkor jöttem a Szabadkai Magyar Rádióhoz. Megközelítőleg húsz évvel ezelőtt kezdtem el rádiózni, most újra belekezdtem, mivel volt egy időszak, amit kihagytam. Akkoriban másképp működött, és valahol mégis ugyanúgy. Hozzá kellett szoknom ehhez a munkatempóhoz, ahogy itt mindent összerakunk, elvégre hatórás Mozaikról van szó. Elsőre kicsit idegennek hatott, de nagyon kedvesek a kollégák, és sokat segítenek – mondta Fridrik Gertrúd.