2024. április 25., csütörtök

Parlament előtt a földtörvény módosítása

Ha eleget tesznek a törvényes feltételeknek, az uniós állampolgárok legfeljebb két hektár termőföldet vásárolhatnak Szerbiában

Csütörtökön (augusztus 24-én) kezdődik meg a földtörvény módosítási és kiegészítési javaslatának a vitája a Szerbiai Képviselőházban. Tekintettel arra, hogy a Stabilizációs és Társulási Megállapodás értelmében szeptember 1-jétől az uniós állampolgárok ugyanazok a feltételek mellett vásárolhatnak ingatlant – beleértve ebbe a termőföldet is – Szerbiában, mint a szerbiai állampolgárok, illetve arra, hogy a végrehajtó hatalom már korábban ígéretet tett a külföldiek földvásárlási jogának szigorítására, Maja Gojković házelnök szinte az utolsó pillanatban hívta össze a parlament rendkívüli ülését.

A földtörvény eddig kizárólag az állami földek vásárlásával kapcsolatban fogalmazott meg feltételeket. A beterjesztett módosítás most a magántulajdonban lévő földek tekintetében is kikötéseket határoz meg, de kizárólag abban az esetben, ha a vásárló az Európai Unió állampolgára. Európai uniós állampolgár magántulajdonban lévő termőföldet jogügylet útján vásárolhat, abban az esetben, ha teljesíti a következő feltételeket: legalább tíz éve állandó jelleggel annak a helyi önkormányzatnak a területén él, ahol a termőföldet vásárolja; legalább három éve megmunkálja a jogügylet tárgyát képező termőföldet; legalább tíz éve bejegyzett és aktív státusú gazdaság tulajdonosa; rendelkezik a termőföld megmunkálásához szükséges eszközökkel, gépezettel; ha az európai uniós állampolgár eleget tesz ezeknek a feltételeknek, legfeljebb két hektár termőföldet vásárolhat. Nem uniós külföldi állampolgárok továbbra sem vásárolhatnak Szerbiában termőföldet.

Az állami földek vásárlásával kapcsolatban nem módosulnak a földtörvény rendelkezései (Fotó: Dávid Csilla)

Az állami földek vásárlásával kapcsolatban nem módosulnak a földtörvény rendelkezései (Fotó: Dávid Csilla)

Az állami földek vásárlásával kapcsolatban nem módosulnak a földtörvény rendelkezései. A 2015 végén a Vajdasági Magyar Szövetség indítványa nyomán megejtett szigorítások egyik talán legsarkalatosabb kitétele az, hogy állami földet csak az a magánszemély vásárolhat, aki vagy legalább három éve aktív státusú, bejegyzett gazdaság tulajdonosa, vagy pedig legalább három éve aktív státusú családi gazdaság tulajdonosa. Emellett feltétel, hogy a vásárló rendelkezzen legalább 30 hektár termőfölddel és annak a megmunkálásához szükséges eszközökkel, valamint legalább öt éve bejelentett lakcíme legyen annak a helyi önkormányzatnak a területén, amelyen a földet vásárolja.

A most küszöbönálló módosítás kapcsán olyan értékelések is elhangzottak, hogy nem is annyira biztos, hogy a földtörvény ezen módosítását követően pont kerül a történet végére. A Szerbia és az EU, illetve az EU tagállamai között hatályban lévő Stabilizációs és Társulási Megállapodás (SAA) értelmében szeptember 1-jétől az uniós állampolgároknak lehetővé kellene tenni, hogy ugyanazok a feltételek mellett vásárolhassanak Szerbiában ingatlant, mint a szerbiai állampolgárok, viszont a beterjesztett javaslat a termőföldek vonatkozásában egyértelműen megkülönbözteti a szerbiai és az uniós állampolgárokat. Nem hivatalos értesülések szerint a módosítás kidolgozásakor az illetékesek még azon az állásponton voltak, hogy éppen emiatt a magántulajdonban lévő földek vásárlási szigorításainak mindenkire, tehát a szerbiai és az uniós állampolgárokra is vonatkoznia kellene, később azonban elálltak ettől az elképzeléstől, kockáztatva az EU szankcióit.

Szintén nem hivatalos értesülések szerint miután kidolgozta a szóban forgó javaslatot, a szerb kormány a dokumentumot véleményezés céljából elküldte az Európai Bizottságnak. A körülmények ismerői szerint tekintettel a nyári szabadságok időszakára, nem valószínű, hogy az EB illetékesei szeptember, vagy akár október előtt napirendre tűzik a javaslat felülvizsgálatát, így megtörténhet, hogy az illetékes uniós szervek később eljárást indítanak a szerb kormány ellen, amiért semmibe vette a SAA rendelkezéseit.

Ahhoz, hogy a történet legalább részben teljes legyen, arról is érdemes említést tenni, hogy a földtörvény módosítási és kiegészítési javaslata kizárólag az uniós magánszemélyek földvásárlási jogával foglalkozik, a jogi személyekről még csak említést sem tesz, vagyis felmerül a jogos kérdés, hogy vajon a szigorításokat ki lehet-e játszani.