2024. április 18., csütörtök

Vraća se pozorište

Napredovalo se u dogovorima oko pozorišta u Feketiću. Samouprava Malog Iđoša je trebala da otkupi ono što je u stvari njihovo. Zahvaljujući političkom uticaju, stvar je krenula u pozitivnom pravcu.

Foto: Janoš Lakatoš

Foto: Janoš Lakatoš

Privatizacija nije donela ništa dobro ni običnim ljudima ni kulturnim ustanovama. Zgrada pozorišta u Malom Iđošu kao i ona u Feketiću je dospela u privatne ruke, tako da oni kojima pripada pozorište nisu imali nikakve veze sa tim. U Malom Iđošu se rešila situacija, a izgleda da će i u Feketiću uskoro da se vrati pozorište onima kome pripada. Građanima Feketića je veoma važno pozorište, jer se koristi u mnoge svrhe, mnogo su tu uložili i maksimalno je iskorišćeno, rekao je Bela Bajtoš, gradonačelnik Feketića.

-Nama je jako bitna zgrada pozorišta. Pre dvadeset godina, ovo pozorište je dospelo u privatizacioni fond. Sve samouprave na teritoriji Malog Iđoša su pokušavale da izbrišu iz tog fonda, ali nikad nisu dobili odgovor od nadležnih. U februaru ove godine je samouprava dobila obaveštenje, da treba da jave da li žele da otkupe pozorište ili da prodaju nekom drugom. Tada smo postali nervozni jer su tu uložena sredstva od Mađarskih fondova, samouprave, i veoma lepo je obnovljeno pozorište. Iz tih razloga predstavnici Saveza Vojvođanskih Mađara su razgovarali sa ministrom poljoprivrede, jer navodno zgrada pripada Ministarstvu Poljoprivrede. Zahvaljujući tome, primili su nas na razgovor kod državnog poverenika. Obećali su nam da će nam pomoći. Tako da smo dobili obaveštenje da će samouprava dobiti građevinu bez nadoknade, a sledeći korak će biti potpisivanje ugovora o primopredaji.

Kad zgrada pređe u vlasništvo samouprave, moći ćemo da konkurišemo za razna sredstva za održavanje i obnavljanje. Po planu, trebalo bi obnoviti i kancelarije i obezbediti mesto i civilnim organizacijama - izdvojio je Zoltan Kerekeš, pomoćnik gradonačelnika.