2024. április 19., péntek

Uljana repica - sada i u budućnosti

Izgrađuje se fabrika ulja u Senti uz pomoć Prosperitati - Sebagrar na velikoj teritoriji seje uljanu repicu

Sebastijan Širmer, vlasnik firme Sebagrar prisustvovao je stručnom skupu vezano za proizvodnju uljanih kultura u poljoprivredi, koji se održavao u Senti u utorak. Među poljoprivrednicima je sve popularnija proizvodnja uljane repice. U poslednjih desetak godina u Vojvodini se udesetrostručila setva uljane repice. Momentalno je najperspektivnija ova uljana kultura, od Italije do Rusije, a i u Evropi je veoma tražena. U državama EU sve više se koristi za prizvodnju biodizela, jer je manje štetna za okolinu.

-Naša fabrika se godinama bavi proizvodnjom industrijskog bilja, njihovim otkupom i preradom. Zahvaljujući novom ulaganju koje je u toku, u Senti će se izgraditi fabrika za preradu 12000 tona uljane repice, što će značiti radna mesta za 25 ljudi, a kasnije ćemo i proširivati. Ulje od uljane repice spada u najkvalitetnija ulja, dok ostatak od isceđenog zrna može da se upotrebi u ishrani stoke. Svake godine sve više ugovora sklapamo sa poljoprivrednicima za proizvodnju uljane repice. Ove godine smo sklopili ugovore za proizvodnju na više od 1200 hektara. Kvalitetno seme naravno obezbeđuje naša firma. Prilikom setve još ne znamo cenu repice, ali u januaru su već poznate cene na tržištu i mi obezbeđujemo najbolju cenu proizvođačima. Sebagrar u celosti prihvata troškove proizvodnje repice, ali je rizik zajednički. U tri opštine vršimo otkup. U okolini Sente na 40-50 kilometara se proizvodi repica.

Kvalitet zemljišta je različit, stručnjaci stalno proveravaju i prate, savetuju proizvođače da bi prinosi bili što bolji. Doći će vreme kada će biti obavezno i u Srbiji upotreba biodizel goriva naročito za vozila preduzeća. Proizvodnja repice naročito deluje podsticajno zbog sigurnih prihoda, sigurnog tržišta i stabilne cene - rekao je Sebastijan Širmer.

Za izgradnju fabrike Sebagrar, Prosperitati pruža pomoć i daje kredite, pod uslovom da se otvaraju nova radna mesta u fabrici. Momentalno zapošljavaju 15 radnika, ali do kraja godine planiraju da zaposle još 20. Izgradnja fabrike ulja počinje u septembru, a do proleća će početi i sa radom.