2024. április 19., péntek

Szent István-dombormű díszíti a kemencét

Hajdújáráson a labdarúgópálya mögötti játszótérnél a közelmúltban épült fel a falu kemencéje. Pénteken Szent István-domborművet helyeztek fel a közösségi kemencére, majd ezt követően szőlővenyigével begyújtották. Szent István-naptól kezdve igény szerint majd vasárnaponként kenyeret sütnek a hajdújárási közösségi kemencében. A kenyérsütés jó alkalom lesz majd a közösségi társalgásra is.

Sövény Rudolf és Maurer Oszkár a Szent István-domborműves kemencénél (Fotó: Gergely Árpád)

Sövény Rudolf és Maurer Oszkár a Szent István-domborműves kemencénél (Fotó: Gergely Árpád)

Ottjártunkkor Verte József, a Székesfehérvár melletti abai Attila Király Gimnázium kézműves tanára, aki a közelmúltban diákjaival közösen megépítette a kemencét, most a saját alkotását, a Szent István-domborművet hozta el Hajdújárásra, és építette be a kemencébe, és a kemence begyújtását is felügyelte. A szakember elmondta, hogy egy jó kemencénél a legfontosabb, hogy jó huzata legyen, hogy megfordulhasson benne a láng és ezáltal egyenletesen kisülhessen benne a kenyér, de azt is megtudtuk, hogy a fűtőanyag típusától függ a kemence formája, az Alföldön csúcsos kemencéket készítenek, mert ott náddal fűtenek, annak pedig nagy a lángja és ahhoz kell igazítani a formát. Hajdújáráson szőlővenyigével és rőzsével fűtik majd a kemencét.

– Vajdaság-szerte több településen is sor kerül majd Szent István-kerámiadísszel ékesített kemence kiépítésére, mint a közösségi szellem felélesztésének és életben tartásának szimbólumára.

Mindenkinek jár, hogy valódi, minőségi kenyeret egyen, jár a bácskai embereknek, hogy a legjobb minőségű búzatermő vidéken a legjobb kenyeret fogyasszák. Ez a kemence kiindulópontja egy közösségi kezdeményezésnek, hogy a bácskai búza, ami Európában és a világban is a legjobbként van számon tartva, értékrendünkben megfelelő helyre kerüljön. Nagyon fontos megőrizni a bácskai szántóföldeket, mert ha mindenki pontosan tisztában van az értékekkel, akkor biztosan nem hagyja el ezt a földet – mondta Maurer Oszkár helyi bortermelő, a falu kemencéje felépítésének egyik kezdeményezője.

Verte József alkotásával (Fotó: Gergely Árpád)

Verte József alkotásával (Fotó: Gergely Árpád)

A kemence fölé a közeljövőben egy tetőszerkezet kerül, mert, mint megtudtuk, a domborműn az egyetlen kárt az eső okozhatja, és ettől kell azt megvédeni. Szent István-naptól kezdve igény szerint minden vasárnap kenyeret sütnek majd a hajdújárási közösségi kemencében, ezért az illetékesek felkérik a hajdújárásiakat, hogy kenyérsütési szándékukat előre jelezzék a helyi közösségben.

Sövény Rudolf, a hajdújárási helyi közösség közgyűlésének elnöke reméli, hogy a közösségi kemence körül összecsiszolódik a közösség, ugyanis a vasárnapi kenyérsütésen kívül különféle rendezvényeket terveznek a kemence köré a hajdújárási kiserdőben, a Ludasi-tó szomszédságában.

– A helyi közösség a kemenceépítés engedélyeztetéséből vette ki részét, ugyanis a Ludasi-tó természetvédelmi terület, és csak az illetékesek engedélyével lehet bármilyen munkálatot elvégezni ezen a területen. A hajdújárási éttermek élelmet biztosítottak, a hajdújárási háziasszonyok pedig sós pogácsával és rétessel kedveskedtek a kemenceépítőknek – mondta Sövény Rudolf.