2024. április 25., csütörtök

Megemlékezés a zsidók deportálásáról

Egyetlen nép szenvedéseiről sem szabad megfeledkezni – hangzott el a nagybecskereki zsidók deportálásának 76-ik évfordulója alkalmából megtartott pénteki megemlékezésen. A gyaloghídon megtartott ünnepi műsor után részvevők koszorúkat dobtak a Bégába, amelyen annak idején belgrádi gyűjtőtáborban szállították a vidék zsidóságát.

A német megszálló hatóságok 1941-ben elrendelték minden zsidó nemzetiségű polgár letartóztatását, akik börtönbe vagy pedig a Mária királynő utcai kaszárnyába (a mai mezőgazdasági Középiskola épülete) kerültek, ahol az SS egységek vigyáztak rájuk. Aztán 1941. augusztus 18-án uszályokkal elszállítottak Belgrádba a több mint 1200 zsidót. Eltűnt a teljes nagybecskereki zsidó közösség, de szerbcsernyei és a módosi megyében élő zsidókat is a gyűjtőtáborba szállították. Minden évben a Bégába dobott koszorúkkal emlékeznek rájuk. Sván Ernő édesanyjával kétévesen került a hajóra. Ma sem tudja, hogy miért.
– Édesanyámmal hurcoltak el a sleppen Belgrádba, kétéves koromban. Magáról az eseményről persze nem tudok semmit mondani, mert még nagyon fiatal voltam. Megtudtam később, hogy mi történt, de még a mai napig sem kaptunk komplex feleletet arra, hogy miért is történt mindaz. Az egészből azt kell csak levonni, hogy mint emberek kell, hogy becsüljük, szeressük, tiszteljük és segítsük egymást – mondja Sván Ernő.
A német megszállók lerombolták a zsinagógát is. Szerencsés véletlennek köszönve csak az orgonája maradt meg – a becskereki református templomba kerül. A múlt század hetvenes éveiben felszámolták a zsidó temetőt. A város zsidó közösségének a munkáját 1994-ben újították fel. Ma 120 tagjuk van, hallottuk Cabafi-Radin Máriától, a Nagybecskereki Zsidó Hitközség képviselőjétől. Mint mondja, emléktáblát, vagy valamilyen emlékművet szeretnének felállítani azon a helyen, ahonnan 76 évvel ezelőtt 1200 nagybecskereki zsidót elvittek, akik közül sokuknak ez volt az utolsó útja.
A bánáti zsidók elleni megtorlás legidősebb élő túlélője a 95 éves dr. Kovács Teodor. A deportálást megelőzően négy hónapot töltött a nagybecskereki fogházban.
– Voltunk vagy hatvanan a becskereki bírósági fogházban. Kisamerikában van az a nagy épület, úgy hallom úgy hívják Becskereknek azt a részét. Nyolcunkat átadtak a magyar hatóságoknak és tessék megmenekültünk – meséli dr. Kovács Teodor.
Az emlékezés doboza – A zombori Drelih-család zsidó család élete címmel a nagybecskereki Városi Népmúzeumban alkalmi kiállítást nyitottak meg. A Zombori Városi Múzeum kiállítása szeptember közepéig lesz megtekinthető.