2024. március 29., péntek

Felújítások a tiszaszentmiklósi kultúrkörben

Két évvel ezelőtt válaszút elé került a Tiszaszentmiklósi Magyar Kultúrkör, amely hosszú éveken át a falu plébániáján végezte a tevékenységét, s az itt-tartózkodásuk bő két évtizede alatt a tagok igencsak takarossá tették a korábbi helyszínüket.

Tiszaszentmiklós (Gergely Árpád felvétele)

Tiszaszentmiklós (Gergely Árpád felvétele)

Mint már napilapunk is beszámolt róla, a kultúrkör tagjai 2015-ben, a falubeli „jóakaróknak” köszönhetően, kénytelenek voltak elhagyni a sokáig jól bevált helyszínt, s egy helybéli által rendelkezésükre bocsátott lakatlan családi házban folytatták közösségépítő tevékenységüket. A művelődési egyesület tagjai, az őket támogató falubeliekkel együtt láttak neki az épület rendbetételéhez, s Reperger Miklós, az egyesület vezetője szerint azóta fokozatosan csinosítják az új otthonukat. Így az idén is több felújításra került sor. Túlnyomórészt önkéntes munkával, s némi támogatással sok mindent helyrehoztak az épület udvarában és az előtte lévő utcaszakaszon is. Többek között átfestették az egész épületet, zúzalékköves burkolattal látták el az udvar egy részét, s olyan helyiségeket is kialakítottak, amelyekben könnyebben meg tudják oldani a kultúrkör évente megrendezésre kerülő kézművestáborába járó gyermekek foglalkoztatását, illetve elszállásolását. Reperger elmondta, hogy az idén még folytatják a felújításokat, és habár csak csurran-cseppen némi támogatás, kitartanak és dolgoznak. Remélik, hogy szebb, jobb körülményeket tudnak teremteni. A kultúrkör kapuja egyébként hetente háromszor, az esti órákban mindenki előtt nyitva áll, az oda látogatók varrhatnak, beszélgethetnek, kártyázhatnak – ecsetelte az egyesület vezetője.

A kultúrkör keretében egy tánccsoport tevékenykedik, a vegyes kórus viszont egy ideje nem aktív, de őszre szeretnék újraindítani, ugyanakkor a foglalkozások számának bővítését is tervezik.