2024. április 26., péntek

Újabb utcában csatornáznak

Adán tovább bővül az utcai szennycsatorna-hálózat és folyamatosak a rácsatlakozások

Az elmúlt években Adán állandóan épült az utcai szennycsatorna-hálózat, valamint a II. helyi közösség területén az elmúlt egy évben csaknem száz háztartás csatlakozott a hálózatra.

Csatornázás a Đuro Đaković utcában (Csincsik Zsolt felvétele)

Csatornázás a Đuro Đaković utcában (Csincsik Zsolt felvétele)

A Lenin utcában nemrég fejeződött be a csatornázás, augusztus 3-án pedig már megkezdődtek a csatornázási munkálatok a Đuro Đaković utcában, ahol a következő 120 napban 2640 méter hosszúságban készül el a szennycsatorna. A beruházás 14,3 millió dinár, nagyobbrészt a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság finanszírozza, kisebb részben Ada község önkormányzata. Varga Elfride, a II. helyi közösség titkára elmondta, hogy a lakosságnak nagyot sokat jelent a szennycsatorna kiépítése a Đuro Đaković utcában, mivel ez volt a belvíz által leginkább sújtott területek egyike, és a szennycsatorna kiépítése után szomszédos utcákat is ezen keresztül köthetik rá a hálózatra. Kiemelte, hogy a községi önkormányzat folyamatosan és sikeresen pályáz az utcai szennycsatorna kiépítésére, a II. helyi közösség pedig a háztartások rákapcsolódásához járul hozzá.

– A II. helyi közösségben egyes területeken már évek óta kiépült az utcai szennycsatorna, de a rákapcsolódást nem biztosítottuk, ezért a helyi közösség egy éve kiírt egy közbeszerzési pályázatot, amely alapján 5 millió dinárt fordítottunk a rácsatlakozások finanszírozására – magyarázta Varga Elfride. – Az önkormányzat folyamatosan és sikeresen pályáz az utcai szennycsatorna kiépítésére, viszont ezekből a támogatásokból nincs lehetőség a rákapcsolódásra. Ebben segíthet a helyi közösség, amely csaknem 100 rákapcsolódást irányozott elő, és ezeknek több mint a 90 százaléka megvalósult. Főleg Gunaras városrészben, mégpedig a Szlovén és a Vojislav Ilić utcában, valamint a Tobán városrészben, a Július 7., az Október 8., a József Attila, a Marko Miljanov és a Makedón utcában, ahol már régen kiépült a szennycsatorna-hálózat. Ebben a városrészben, aki csak tehette és szándékában állt, rákapcsolódott a hálózatra. Szerződést kellett kötnie és be kellett fizetnie az első részletet az önkormányzatnak. A rákapcsolódási díj háztartásonként 24 000 dinár, és 12 részletben lehet törleszteni – közölte a helyi közösség titkára, és hozzátette, hogy befejeződött az utcai szennycsatorna kiépítése a Petőfi Sándor, a Dózsa György és az Ady Endre utcában is, amit a helyi közösség igyekszik követni a rácsatlakozások biztosításával. Kiemelte, hogy jelenleg is folyik a munka a Sava Kovačević utcában. A rácsatlakozások kiépítését szeretnék folytatni, ezért őszre vagy tavaszra újabb közbeszerzési pályázatot írnak ki, amelyre pénzt biztosítanának a helyi közösség költségvetéséből. Varga Elfride megjegyezte, hogy a helyi közösség vállalta annak a csatornaszakasznak a kiépítését is, ami a Lenin utcát és a baraparti iskola mögötti szivattyúállomást köti össze. Ez a II. helyi közösségnek megközelítőleg 2 millió dinárjába fog kerülni.