2024. április 19., péntek
LABDARÚGÁS

Rajt Spanyolországban és Németországban

A címvédő Real Madrid a Deportivo La Coruna vendégeként kezdi meg szereplését a spanyol élvonal hétvégi nyitófordulójában. Zinédine Zidane friss spanyol Szuperkupa-győztes alakulata remek formában várja a vasárnap késő esti La Liga-találkozót – a Barcelona elleni kettős győzelemmel szerezte meg a trófeát –, s immár sorozatban 68 tétmérkőzésen szerzett gólt. Az egymás elleni mérleg is a királyi gárda sikerét vetíti előre: legutóbbi nyolc összecsapásukat a fővárosi együttes nyerte meg, a Deportivo 2011 februárjában vett el pontot a Real Madridtól. A legutóbb ezüstérmes Barcelona a Betist fogadja, s az első győztes tétmérkőzésére készül az új szakvezető, Ernesto Valverde irányításával. A világrekordot jelentő összegért a PSG-hez szerződött Neymar helyettesítését egyelőre nem sikerült megoldania a katalán gárdának, a szintén új edző, Quique Setien vezette sevillai alakulat ellen azonban így is joggal bízhat a három pont megszerzésében.

Az elmúlt idény dobogósai közül az Atlético Madrid a fennállása első élvonalbeli találkozóját játszó Gironához utazik. Az újoncok közül a másodosztály bajnoka, a Levante – amely az Újpestből szerződtette a macedón Enisz Bardhit – a legutóbb ötödik Villarrealt látja vendégül, a Getafe pedig az Athletic Bilbao otthonában szerepel.

Sorozatban hatodik bajnoki címére hajt a Bayern München

A címvédő Bayern München és a Bayer Leverkusen péntek esti összecsapásával megkezdődik a német bajnokság 2017/2018-as idénye, amelynek favoritja ezúttal is a sorozatban hatodik elsőségére hajtó bajor sztárcsapat. Az elmúlt évek tendenciáját folytatva az élcsapatok közül a müncheni volt az egyetlen, amely nemhogy gyengült volna, hanem tovább erősítette keretét a nyári szünetben. Igaz, ezúttal nem szórták két kézzel a pénzt a vezetők, ugyanakkor a Real Madridtól a kolumbiai James Rodríguez, illetve a Werder Brementől a német válogatott Serge Gnabry megszerzésével – előbbi egyelőre csak kölcsönben szerepel majd az együttesben – tovább mélyítette eddig is „ötcsillagos” keretét. A Bayern első számú kihívója a kupagyőztes, a nyitófordulóban Wolfsburgba utazó Dortmund lehet. A Borussia ugyanakkor gyengülhet még, mivel napokon belül eladhatja a Barcelonának egyik legjobbját, a mindössze 20 éves Ousmane Dembélét. A Dárdai Pál által irányított Hertha a Stuttgartot fogadja a nyitányon: a magyar szakember legnagyobb szerzeménye a német utánpótlás-válogatott csatár, Davie Selke, akiért nagyjából tízmillió eurót utal Lipcsébe a berlini klub. Könnyen elképzelhető, hogy ebben az idényben egy újabb Dárdai is bemutatkozik a Bundesligában, az edző fia, Pál – ahogyan a klubnál emlegetik, Palkó – szintén a felnőtt kerettel készül. Az újoncként az előző szezonban második Leipzig Gulácsi Péterrel a soraiban a Schalke otthonában kezdi az idényt, Szalai Ádám csapata, a Hoffenheim pedig a Werder Brement látja vendégül.