2023. június 5., hétfő

Áder új szervezetek csatlakozását javasolta a klímavédelmi egyezményhez

További szervezetekkel bővítené a Párizsi Megállapodáshoz csatlakozók körét Áder János köztársasági elnök. Emmanuel Macron francia államfőnek írt levelében azt kérte a politikustól, teremtsék meg a feltételeit annak, hogy az új tagok már az idei nagy nemzetközi klímavédelmi találkozókon érdemi szerephez juthassanak.

Áder János a klímavédelem kapcsán nyilatkozik New Yorkban, miután részt vett az ENSZ vízzel és természeti katasztrófák csökkentésével foglalkozó, július 20-ai ülésén (Fotó: MTI)

Áder János a klímavédelem kapcsán nyilatkozik New Yorkban, miután részt vett az ENSZ vízzel és természeti katasztrófák csökkentésével foglalkozó, július 20-ai ülésén (Fotó: MTI)

A magyar köztársasági elnök – akinek levele hivatalának honlapján csütörtökön jelent meg – külön megemlítette az ENSZ klímatárgyalásainak legközelebbi fordulóját, a bonni COP23-at, valamint a francia államfő által decemberre összehívott párizsi csúcstalálkozót, amelyeken már a felvenni javasolt szubnacionális szervezetek is részt vehetnének.

A dokumentumban rámutatott: a szubnacionális szervezetek bekapcsolására vonatkozó javaslatát António Guterres, az ENSZ főtitkára is támogatja.

Áder János felidézte: olyan ország államfőjeként fordul francia kollégájához, amely az Európai Unióban elsőként ratifikálta a Párizsi Megállapodást, és amelynek fővárosa Közép-Európában elsőként csatlakozott az Under2 világméretű mozgalomhoz, és amely a nemrég megalapított America’s pledge klímavédelmi hálózat gerincét is adja.

„Kék Bolygónk” klímájának megvédése mára a legfontosabb politikai kérdéssé vált – szögezte le az államfő, aki szerint ettől függ jólétünk és biztonságunk, hiszen civilizációnk jövője okos és előrelátó alkalmazkodásunkon múlik. Hozzátette: köztársasági elnökként ezért is tekinti személyes ügyének, hogy Magyarországon minél szélesebb társadalmi és politikai egyetértés övezze a környezeti fenntarthatóságot szolgáló erőfeszítéseket.

Rámutatott: a természet napról napra figyelmeztet bennünket az emberi tevékenység által előidézett klímaváltozás mind súlyosabb következményeire, és Emmanuel Macron maga is személyes ügyének tekinti e veszélyes folyamat megfékezését. Áder János szerint ez minden ország és minden ember közös érdeke, még azoké is, akik ma még nem osztják az ENSZ által felkért tudósok egybehangzó álláspontját a klímaváltozás okairól és a szükséges teendőkről.

Az államfő szerint nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államok kormányzatának részvétele nélkül a közös célok nehezebben érhetők el, mint azt a Párizsi Megállapodás aláírásakor remélni lehetett. Új szövetségesekre van szükségünk – rögzítette, majd közölte: az előttünk álló időszak a klímaegyezmény végrehajtásáról, a részletszabályok kidolgozásáról, a nemzeti vállalások erősítéséről és a finanszírozásról szól.

Áder János szerint mostantól még fontosabb lesz azoknak a szubnacionális szerveződéseknek (Under2, America’s pledge, Climate Alliance, Covenant of Mayors for Climate & Energy) a szerepe, illetve esetleges közös képviselete, amelyek eddig is sokat tettek a klímavédelem érdekében. Előrevetítette azt is, hogy a szövetségi államok, tartományok, városok szerepe is felértékelődik. Ezek az entitások az államfő szerint mind a lakosságuk számát, mind gazdasági erejüket tekintve a Párizsi Megállapodás legfontosabb szereplői lesznek, ezért mindenki érdekének nevezte bekapcsolásukat a klímaegyezmény végrehajtásába.