2024. április 20., szombat

Az ország és a polgárok biztonsága elsődleges

Pintér Attila: Szerbia tartson ki eddigi érett migránspolitikája mellett

Szerbiának ki kell tartania a jelenlegi migránspolitikája mellett, hiszen racionálisan és érett hozzáállásával igyekszik fenntartani az EU felé vezető út követelményeinek és szuverenitásának megőrzése közötti egyensúlyt, emelte ki Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, a Politika napilapnak adott interjújában.

– Ez azt jelenti, hogy a migránshelyzet kezelése kapcsán Belgrádnak konzultálnia kell Brüsszellel, illetve az EU-tagállamokkal, de szem előtt kell tartania saját érdekeit is és saját polgárainak biztonságát is – emelte ki a nagykövet.

Rámutatott ugyanakkor, hogy a migránskérdésben az EU már évek óta tehetetlen. Brüsszel nem bizonyított az önvédelem terén. Pintér nagykövet kiemelte, az Európai Unió csak erős tagállamokkal lehet erős, éppen ezért nem lenne észszerű ha Brüsszel még nagyobb jogi felhatalmazást kapna a tagállamoktól, különösen abban a pillanatban, amikor a tagországok maguk is hatékonyan válaszolnak a történelmi kihívásokra. A magyar nagykövet a szerb napilapnak kiemelte, Magyarország EU tagállam, és ez így is marad akkor is, ha Budapest és Brüsszel véleménye nem egyezik a migránskérdésben.

Rámutatott arra, hogy habár többen elítélték Magyarország határozott fellépését a migránsválságban, amikor határkerítést húzott fel, Magyarország ezzel nem sértette meg a nemzetközi jogszabályokat, sőt inkább éppen azok mentén cselekedett. Magyarországra ugyanis szavai szerint csak törvényes úton lehet eljutni. És miután Brüsszel tehetetlen volt, Magyarországra hárult a felelősség, hogy megvédje külső határait.

Pintér Attila rámutatott, Magyarország határozottan foglalt állást a migránskérdésben, és még 2015-ben javaslattal állt elő, miszerint mindenekelőtt nagyobb figyelmet kell fordítani az EU külső határaira. Szükség van a migrációkkal érintett államok támogatására, valamint olyan határpontok megjelölésére, amelyeken a migrációt kontroll alatt lehet tartani.

Egyre több tagállam fogadja el a javaslatukat, így a nagykövet abban reménykedik, hamarosan találnak majd közös megoldást ebben a kérdésben, hiszen tény, hogy az illegális migrációk számos veszélyt hordoznak magukban.

A nagykövet kitért Soros György akcióira is, amivel folyamatos támadást intéz Magyarország ellen, illetve különböző forrásokon keresztül támogatja a migránsok Európába való telepítését. Mint mondta, ez nem jó politika. Rámutatott Soros európai látogatása és az európai intézmények Magyarországra gyakorolt nyomása közötti összefüggésre. Pintér szerint Soros terve nem egyezik Magyarország érdekeivel. Így a nyomásgyakorlás is hiábavaló, hiszen Magyarország számára mindenekfelett Magyarország és polgárainak biztonsága a legfontosabb.