2024. április 20., szombat

Egy szakítás margójára

Saša Janković mozgalma önmagának és a demokratáknak is ártott, vélik az elemzők

Politikai öngól, vagy politikai öngyilkosság – nagyjából így lehetne összegezni azokat az értékeléseket, amelyek a Saša Janković vezette Szabad Polgárok Mozgalma és a Demokrata Párt közötti szakítást követően hangzottak el. Az SZPM azért vetett véget a demokratákkal való együttműködésnek, mert az elnökség értékelése szerint a párt vezetője, Dragan Šutanovac, sajtónyilatkozatában együttműködést kínált fel Aleksandar Vučić államfőnek, illetve pártjának, a Szerb Haladó Pártnak, az alkotmánymódosítás folyamatában. Šutanovac megszegte az ellenzéki pártok együttműködésének egyik alapfeltételét: semmilyen körülmény között nem működnek együtt Vučićtyal és a haladókkal, érvelt a Janković vezette csoportosulás.

Saša Janković Twitter-bejegyzésében tegnap röviden csak annyit fűzött a történtekhez, hogy a mozgalom elnöksége már egy nappal azt megelőzően döntött a demokratákkal való együttműködés megszakításáról, hogy Šutanovac az alkotmány módosításáról nyilatkozott volna az N1-nek.

KROKODILLAL CSAK MEGFONTOLTAN

Az SZPM döntése politikai szempontból meglehetősen ügyefogyott, és kedvezőtlenül befolyásolja a politikai folyamatokat a belgrádi helyhatósági választások előtt, értékelte az N1 tv reggeli műsorában vendégeskedő Božidar Andrejić újságíró. A Danas belgrádi napilap munkatársa hiszi, hogy az ellenzéki pártok között még a Dragan Šutanovac, a Boris Tadić, a Saša Janković és a Vuk Jeremić közötti találkozót követően kezdtek elharapódzni a feszültségek. Ennek az az oka, hogy a felek közül egyesek az ellenzéki együttműködésbe bevonták volna a Dverihez hasonló, szélsőségesen jobboldali pártokat is, véli Andrejić. Mint hozzátette, ebben a Szerbiához hasonló apró politikai mocsárban túlságosan sok a krokodil, így a tapasztalatlan politikusoknak jobb alaposan megfontolniuk döntéseiket, illetve tízig elszámolniuk, mielőtt lépnek.

FELÜLKEREKEDETT A MAGÁNVÉLEMÉNY

Saša Janković mozgalma triviális okokból „szakított” a Demokrata Párttal, véli Sreto Malinović, a DP politikusa. Mint hozzátette, megdöbbenve fogadta a hírt, már csak azért is, mert az alkotmány módosítása feltétele Szerbia európai integrációjának, az pedig állítólag közös cél. Malinović sajnálja, hogy megszakad az együttműködés, amely az elnökválasztás kampányában igencsak gyümölcsözőnek bizonyult.

– Tisztelem és becsülöm Saša Jankovićot és barátainkat a mozgalomban. Meg vagyok győződve arról, hogy a korábban megkezdett együttműködést el kellett volna mélyítenünk. Az ellenzéki tábor kulcsszereplői közötti egység megbomlása aláássa a belgrádi és a szerbiai polgárok érdekeit – fogalmazott Malinović.

Az SZPM egyik tagja, Zoran Ivošević, aki a DP politikai tanácsának is tagja, nem támogatja a demokratákkal való együttműködés megszakítását. Értékelése szerint Janković személyes álláspontja felülkerekedett a mozgalom és a polgárok érdekein. Az SZPM és a DP támogatja Szerbia európai integrációját, az pedig szükségessé teszi az alkotmány módosítását, vagyis ez a téma nem indok az együttműködés megszakítására, nyomatékosította Ivošević.

A VUČIĆ-ELLENESSÉG AZ EGYETLEN PROGRAM 

Tekintettel arra, hogy az SZPM egyelőre nem rendelkezik szerteágazó infrastruktúrával, a szakítás egyik eredménye az lesz, hogy a mozgalom feltehetőleg kevésbé lesz sikeres a belgrádi választásokon, mint amilyen a demokratákkal együttműködve lehetett volna, véli Vladimir Goati politikai elemző. Mint hozzátette, az SZPM döntése felér az ellenzék újabb önsebzésével.

– Vajon megéri-e vitát kezdeni egyetlen személyhez fűződő viszony miatt és vállalni a választási vereséget? Szerintem nem. Az SZPM jelenleg népszerűbb a DP-nél, ugyanakkor a DP infrastruktúrája továbbra is kiterjed az egész ország területére, ezért együttműködésük gyümölcsöző lehetett volna – érvelt Goati.

Hasonló álláspontra helyezkedik Jovan Komšić politikai elemző. Szavai szerint az SZPM először megismerkedhetett volna a DP alkotmánymódosítási javaslataival, hiszen megtörténhet, hogy azokból nem Aleksandar Vučić álláspontja tükröződik. Az, hogy a belgrádi helyhatósági választások küszöbén az ellenzék érdeklődésének fókuszában továbbra is kizárólag az Aleksandar Vučić iránti kapcsolatuk áll, azt bizonyítja, hogy nincsenek konkrét terveik, vagy elképzeléseik, amelyekkel a szavazók támogatásáért kampányolhatnának, szögezte le Komšić.