2024. április 23., kedd

Közterület-felújítás a külvárosban

Az Újvidék 2021 Alap versenypályázatot hirdetett az Új közterületek projektum megvalósítási terveinek kiválasztására, az érdeklődők szeptember 15-éig benyújthatják ajánlataikat.

A művelődési események többségét a tervvel összhangban a jövőben a limáni Kínai negyedben bonyolítják majd le, miután az itt lévő, romos gyárépületeket „rendeltetésszerűen újjáépítik” (Ótos András felvétele)

A művelődési események többségét a tervvel összhangban a jövőben a limáni Kínai negyedben bonyolítják majd le, miután az itt lévő, romos gyárépületeket „rendeltetésszerűen újjáépítik” (Ótos András felvétele)

A projektum keretében az első évben négy közterület rendezése szerepel Kamenicán, a Dél-Telep helyi közösség területén, Kabolban és a Heréskertben. Ezekben a helyi közösségekben előzőleg közvélemény-kutatást szerveztek, amelynek az volt a célja, hogy az önkormányzat pontos belátást nyerjen abba, hogy milyen közterületeket szeretnének az ott lakók. Az ott élők arról is nyilatkoztak, hogy milyen építészeti megoldásokat látnának szívesen az új objektumok építésekor, a helyi közösségek pedig ennek alapján kiválasztottak egy-egy közterületet, amelyet a projektum keretében teljesen felújítanak, vagy új objektumot építenek az erre kijelölt parcellán. A projektum első fázisának a megvalósítása az év végére, illetve jövőre várható. A versenypályázatra beérkező ajánlatokat egy jeles hazai és külföldi szakértőkből és közéleti személyiségekből álló nemzetközi zsűri bírálja majd el.

A Vajdasági Rádió és Televízió beszámolt arról is, hogy a projektum hosszabb távon előrelátja, hogy minden újvidéki és peremvárosi helyi közösségben úgynevezett 021 zónákat alakítanak majd ki. Ugyanakkor Karlócán, Ürögön, Belcsényben 2021-ig hasonló közterületek felújítását vagy kiépítését tervezik.

Az Új közterületek projektum keretében feltérképezték a város kulturális és kreatív potenciálját. A civil szféra és a polgárok bevonásával a városi kulturális rendezvényeket ezután nemcsak a város központjában rendezik majd meg, a találkozók egy részét kihelyezik Újvidék központjából, és ezáltal hozzájárulnak az egész város társadalmi és kulturális életének előrelendítéséhez.

A pályázattal kapcsolatos, részletesebb információk a következő címen találhatók: http://novisad2021.rs/nova-mesta-konkurs-za-dizajn-malih-javnih-prostora-u-novom-sadu/