2024. április 26., péntek

Éltetik a közösséget

Gazdag kulturális élet zajlik a helyi közösségekben

Mind a harminchét szabadkai helyi közösségnek megvan a saját jellegzetessége, az általános feladatokon túlmenően más-más kérdések foglalkoztatják a városi, peremvárosi és kültéri helyi közösségeket. Magosi Zsuzsannával, a helyi közösségekkel megbízott polgármesteri tanácsossal a helyi közösségekben folyó tevékenységekről beszélgettünk.

A Vasutas helyi közösségben nincs nyár levendulafesztivál nélkül (Fotó: Paszterkó Erika)

A Vasutas helyi közösségben nincs nyár levendulafesztivál nélkül (Fotó: Paszterkó Erika)

– Minden helyi közösségnek megvan a saját jellegzetessége és problematikája. A mišićevói helyi közösség 2012-ben alakult és háromszáz fővel rendelkezik, viszont a sétaerdei helyi közösségben több mint tízezer polgár lakik, ennélfogva értelemszerű, hogy más-más gondok merülnek fel náluk. Jelenleg több helyi közösség épületében beltéri és asztalos munkálatok, padlózatjavítás, tetőcsere és egyéb munkálatok folynak. Folyamatban van az ajtók, ablakok cseréje a sétaerdei helyi közösség épületében, és folytatódik a makkhetesi helyi közösség adaptálása is. A héten több közbeszerzés kiírására került sor: a ludasi, hajdújárási helyi közösség épületére, valamint a noszai és a királyhalmi kultúrház felújítására vonatkozóan – mondta Magosi Zsuzsanna.

Az egészségügyi könyvecskék cseréjének megszervezésében is több helyi közösség vett részt. Tizenötezer egészségügyi könyvecske cseréjénél segédkeztek a helyi közösségek munkatársai, az új egészségügyi kártyák kiosztása folyamatban van. A polgárok szeptember 15-éig átvehetik a kész kártyáikat, ezt az időpontot követően visszajuttatják őket az egészségügyi alapnak, és azután már csak ott tudják majd átvenni. A helyi közösségek vezetőségei több száz egészségügyi kártyát vittek el személyesen az idős és beteg polgárok lakcímére.

– Minden helyi közösségnek különböző bizottságai vannak, mint a kulturális bizottság, környezetvédelmi bizottság és szociális bizottság. Ezekben a bizottságokban tevékenykedő egyének szervezik meg a különféle aktivitásokat a helyi közösségekben. Büszkén mondhatom, hogy vannak olyan rendezvények, amelyek már kinőtték helyi közösségi jellegüket, szerintem ezek megszervezésére a közeljövőben a város főterén kerülhet sor. A Vasutas helyi közösségben nincs nyár levendulafesztivál nélkül, a polgárok közül többen már jelezték, hogy csak utólag értesültek a rendezvényről, mert az időpont minden évben változó (a levendula virágzásának időpontjában kell megszervezni), emiatt nem vettek részt a fesztiválon, ugyanakkor, ha a téren került volna megszervezésre, sokkal többen eljöttek volna – mondta a tanácsos.

Magosi Zsuzsanna (Fotó: Paszterkó Erika)

Magosi Zsuzsanna (Fotó: Paszterkó Erika)

A Zorka helyi közösségben a nyár elején lángosfesztivált szerveztek, amely szintén nagyon látogatott volt. A hajdújárási helyi közösségben júliusban megszervezték a Rózsa Sándor betyárnapokat. A közelmúltban a ludasi fokhagymafesztiválon nagyszámú látogató volt, felvetődött az ötlet, hogy a közeljövőben akár turisztikai rendezvényként is megszervezhetnék a ludasiak ezt a rendezvényt.

A helyi közösségekben nagy szerepe van a hagyományápolásnak, kézműves foglalkozásokat és különféle kiállításokat szerveznek ebben a témakörben. Szinte minden helyi közösségben megszervezik a Napsugaras őszt, az adventi ünnepkörhöz kötődő programokat, a télapóvárást, ami a karitatív tevékenységeket illeti, a rászorulóknak minden helyi közösségben megszervezik a ruhaosztást, két esetben az idén tűzeset miatt is az adott helyi közösség segített a bajba jutott polgárokon.

– Pénteken gyermekzsibvásárt szerveznek a Peščara helyi közösségben a Csépe Imre utcában lévő sportpályán, a rendezvény a Picurka fesztivál nevet viseli, a bevételt Kolečević Lora gyógykezelésére ajánlották fel. A makkhetesi helyi közösség udvarában augusztus 26-án, azaz a jövő szombaton családi napot szerveznek, amelyre labdarúgócsapatok nevezhetnek be, hagyományos főzőversenyre kerül sor, gyermekfoglalkozásokat is szerveznek, és a helyi termékek kiállítását is megtekinthetik az érdeklődők. Királyhalmán augusztus utolsó hétvégéjén megrendezik a hagyományos szamárversenyt, szeptemberben pedig a palicsi, majd a hajdújárási szüreti napokra kerül sor – mondta Magosi Zsuzsanna.