2024. április 23., kedd

Visszatér a színház

Előrelépések történtek a bácsfeketehegyi színház épületének ügyében – A kishegyesi önkormányzattal azt akarták megvásároltatni, ami valójában az övé – Hathatós politikai szerepvállalásnak kö

A privatizáció nem sok jót hozott sem az egyszerű emberek, sem a művelődési egyesületek életébe. Kishegyes községben a kishegyesi és a bácsfeketehegyi színházterem is magánkézbe került, és a valós használóinak jogilag semmi köze nem volt hozzájuk. A kishegyesi színház épületének kérdése már néhány éve rendeződött, s úgy néz ki, hogy az idén a bácsfeketehegyi színház épülete is visszatér jogos tulajdonosához.

A bácsfeketehegyi színház épülete hamarosan visszatér az önkormányzat tulajdonába (Lakatos János felvétele)

A bácsfeketehegyi színház épülete hamarosan visszatér az önkormányzat tulajdonába (Lakatos János felvétele)

A bácsfeketehegyiek számára nagyon fontos a színház, mert sokat belefektettek és maximálisan ki van használva, mondta el lapunknak Bojtos Béla, a bácsfeketehegyi helyi közösség tanácsának elnöke.

– A színház minden falu számára fontos, de számunkra különösképp nagyon fontos, mert a miénk, és nagyon sok mindent megtettünk azért, hogy szebb és jobb legyen. Emellett folyamatosan használjuk is. Húsz évvel ezelőtt ez a színház bekerült a privatizációs alapba. Minden önkormányzat, amely létezett azóta Kishegyes községben, megpróbálta kitörölni onnan, de tudomásom szerint egyszer sem kaptak választ a privatizációs ügynökségtől. Az idén február 14-e tájékán az önkormányzat kapott egy értesítést, hogy 20-áig jelezze, hogy megvásárolja-e a színházat, vagy azt eladják másnak. Ekkor nagyon idegesek lettünk, mert a bácsfeketehegyi helyi közösség és a kishegyesi önkormányzat pénze, valamint magyarországi pályázati eszközök mind bele lettek építve és szépen felújítottuk. Épp ezért még a februári állami ünnepek alatt a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői megkeresték a mezőgazdasági minisztert, mivel az épület jogilag a mezőgazdasági minisztérium tulajdona. Ennek köszönhetően beindult egy folyamat, amelynek hála, ma látni lehet az alagút végét – mondta el a tanácselnök.

Az önkormányzat hosszú éveken át hasztalanul próbálkozott azzal, hogy visszaszerezze azt, ami az övé, mondta lapunknak Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere.

– Miután az önkormányzat megkapta az értesítést, hogy vásárolja meg a színháztermet és a hozzá tartozó épületet, a VMSZ államtitkárai és köztársasági képviselői kiálltak ez ügyben. Ennek köszönhetően fogadtak bennünket az állami vagyonkezelő ügynökségnél, ahol elmondtuk, hogy mennyit fektettünk be ebbe az épületbe és milyen fontos számunkra. Akkor ígéretet kaptunk, hogy megoldás fog születni ez ügyben, s most jutottunk el odáig, hogy az ügynökség értesített bennünket arról, hogy a szerbiai kormány jóváhagyta, hogy az állami vagyonkezelő ügynökség térítésmentesen átadja az épületet az önkormányzatnak. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a folyamat felénél járunk, a következő lépés az lesz, hogy szerződést írunk alá az ügynökséggel az átadásról. Ezt követően kataszterileg is átíratjuk, majd a bácsfeketehegyi helyi közösség meg fogja kapni használatra – számolt be az alpolgármester, majd hozzáfűzte, hogy reményei szerint ez a folyamat egy-két hónapon belül lezárul.

Végezetül azt is megtudtuk Kerekestől, hogy ha a színház épülete az önkormányzat tulajdonába kerül, akkor pályázni tudnak majd a fenntartására és a szükséges felújításokra. A tervek között szerepel, hogy a színház épületéhez tartozó irodákat is felújítják és helyet biztosítsanak itt a civil szervezeteknek, emelte ki az alpolgármester.