2024. március 29., péntek

Népzenei és vásári forgatag a sétányon

Adán tizennyolcadik alkalommal rendezték meg a Nagyboldogasszonyi Aranykapu-vásárt

Az Aranykapu Művelődési Egyesület szervezésében kedden délután tartották meg Adán az idei Nagyboldogasszonyi Aranykapu-vásárt, amelyen kézműves kirakodóvásár, ünnepi mise és népzenei műsor várta a látogatókat.

A kézműves kirakodóvásár (Csincsik Zsolt felvétele)

A kézműves kirakodóvásár (Csincsik Zsolt felvétele)

Az Aranykapu ME minden évben a legrégibb Mária-ünnepünk, az augusztus 15-ei Nagyboldogasszony napja alkalmából tartja meg hagyományőrző és zenés-táncos rendezvényét Ada központjában. A házigazda egyesület művészeti vezetője, Sóti Éva elmondta, hogy Nagyboldogasszony napja katolikus, keresztény ünnep, amelyet a magyarság már régóta megünnepel. Ezt az élményt és érzést szeretnék erősíteni az ünnepséggel.

A zenés-táncos népzenei műsor a szabadtéri színpadon került bemutatásra. Elöljáróban Szungyi Károly adai plébános mondott ünnepi beszédet, majd Zoran Dragin, Ada alpolgármestere, és végül a Magyar Nemzeti Tanács nevében Hajnal Jenő mondott köszöntőt. A műsort a törökbecsei Micsik Béla énekes produkciója nyitotta meg, a Boldogasszony anyánk című ősi himnuszt adta elő tekerőlanttal. Ezenkívül a rendezvlnyen felléptek a moholi Csobolyó ME, a péterrévei Dr. Kiss Imre MK és a Tisza Mente KNE néptáncosai, valamint az Aranykap ME táncegyüttesei, énekesei, kórusai és citerásai, illetve Micsik Béla dorombbal, a zentai Délibáb citerazenekar és az óbecsei Fokos zenekar. A rendezvény táncházzal zárult az általános iskola éttermében, ahol a Fokos zenekar muzsikált.