2024. április 20., szombat

Öröm Oromon, a malom tövében

Már javában zajlik a negyedik Malomfesztivál. Végéhez értek az alkotótáborok, bemutatták alkotásaikat a táborlakók, a fesztiválépítők és -szépítők gyönyörködhetnek munkájuk gyümölcsében, az érdeklődők a hangulatban és a hely varázsában, amit több mint négy tucat fiatal kreált, erőt és energiát nem kímélve az oromi malom tövében.

A Malomfesztivál egyedülálló jelenség a környékünkön. A komplexitásából, a kompetens szervezői csapat kreativitásából kifolyólag Vajdaság rendelkezik egy hellyel, egy eszmével, egy szellemiséggel, egy olyan összetartó erőt éltető közeggel, amire joggal büszke lehet. A malom tövében, a Bitang komondor szőrébe gabalyodva találhatja meg minden malmos-fesztiválozó azt a varázst, amit vagy tudatosan keres, vagy csak tudat alatt igényli.

De hogyan vélekednek minderről a szervezők? Miért van szüksége Vajdaságnak a Malomfesztiválra?

Szerda Zsófia, a Malomfesztivál fő szervezője és alkotótáborainak koordinátora:

– Nekünk a Zentai Ifjúsági Játékok adott régen egy olyan közeget, ahol igazán meg tudtuk élni a fiatalságunkat. Félre ne érts, a Malomfesztivál nem szeretne az Ifi nyomdokaiba lépni, nem akarjuk másolni. Itt nincsenek játékok, pusztán hangulatában szeretnénk kicsit megeleveníteni. Fontos, hogy érezzük azt, hogy együtt vagyunk, hogy érezzék a fiatalok, hogy itthon is jó. Itt tanulhatnak, itt láthatják munkájuk gyümölcsét, itt otthon érezhetik magukat, és itt mindenkit szeretettel várunk. Jó érzés látni, hogy minden ismerős itt van a Malomfesztiválon, vagy ha még nem ismerős, itt összebarátkozhatunk, és már a következő fesztiválon ismerősként, barátként köszönthetjük egymást.

Pettendi Szabó Péter magyarországi fotográfus a Malomfesztivál hiánypótló szerepét emelte ki:
– Én minden olyan közösséget szeretek és tisztelek, amelyben van annyi kurázsi, hogy kitaláljon magának programokat, amelynek tagjai meg tudják alkotni az általuk kreált világ arculatát, és képesek arra, hogy kitaláljanak egy utópiát, egy mintát arra, hogy hogyan lehet esetleg minőségesebbé tenni a hétköznapokat, vagy akár a szórakozást. Én nem az anyagi javakra gondolok itt, hanem arra, hogy megtalálják az utat, hogy hogyan lehet emberek között, emberi kapcsolatokon belül olyan minőséget kialakítani, amiből hosszú távon egy nagyobb közösség, akár Vajdaság építkezhet. A malomfesztivál térbelileg és gondolatbelileg is az a hely, ahol emberek szívesen beszélgetnek, és ez hihetetlenül fontos, mert ez a fajta közeledés az, ami egyre ritkább a világunkban. A Malomfesztivál igazából lehetőséget teremt. Én ebben látom a hiánypótló szerepét.

Oláh Dóri fő szervező és a Malomfesztivál szépítőinek koordinátora a következőket emelte ki:
– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ez a hely önkéntes alapon épüljön fel. Nem csak a fesztivál három napja, ami effektíve tele van tömve programokkal és élménnyel, hanem már maga az építés is egy olyan közösséget kovácsol össze, akik akár később is tudnak együtt dolgozni. De ha csak barátságok szövődnek, már az is hatalmas dolog. Ezt hangsúlyoznám ki. Itt van egy ötvenfős baráti társaság, bátran fogalmazok így, akik építik és szépítik a helyet, nem beszélve a több száz támogatóról, akik adományokkal járulnak hozzá a végcél eléréséhez. Pontosan ebben más ez a rendezvény, mint azok a helyek, ahová az ember elmegy, kifizeti a jegy árát, meghallgat három koncertet és hazamegy. Ez is mind szép és jó, és kellenek is az ilyen események, de mi egy kicsivel többet és mást szeretnénk adni. Itt dolgozni is kell – zárta le gondolatát mosolyogva Dóri.

Asztalos Kristóf fő szervező elmondása szerint nem csak az ifjúságot szeretnék megszólítani.

– Nyitottak vagyunk minden korosztály irányába, és a programok is úgy alakultak, hogy igazán mindenki találhat köztük kedvére valót. Egyszerűen meg szeretnénk valahogy mutatni ezt a helyet, ahol élünk. Használhatnék nagy szavakat azzal kapcsolatban, hogy mit jelent számomra ez a hely. Az életutamat határozta meg, hogy merrefelé orientálódjak, hogy mit csináljak. Az életfilozófiám. Szeretnénk, ha a hely, ha ez a kis közösség, ha Orom is beleolvadna a fesztivál hangulatába, ha éreznék, hogy ez értük is van. Szeretném, ha ajándékként élnék meg ezt a pár napot, mert mi annak szántuk. Hogy lássák a jólelkű fiatalokat, hogy érezzék ezt a lüktető békét, hogy legyen egy hely ahová ők is kimozdulhatnak és találhatnak kedvükre való kikapcsolódást. Én a Malomfesztivált Orom büszkeségének élem meg. Szeretném, ha minden itt élő ugyanígy vélekedne róla. A visszajelzések nagyon pozitívak. Azt hiszem, jó irányba tartunk.

Ahány ember, annyi gondolat a Malomfesztiválról. Egy azonban biztos, látván a csillogó szemű, nap-pirított arcú, poros-piszkos lábú fesztiválozókat, a lelkes tömeget, a kiváló programokat, úgy gondolom, hogy augusztusban egy kicsit Orom lesz a világ közepe, immáron négy éve. Aki teheti, látogasson el és legyen részese az oromi örömöknek.