2024. április 16., kedd

Terrortámadás Barcelonában

Újvidéki turisták is voltak a helyszínen - Gyalogosok közé hajtott egy kisteherautó - VIDEÓ - Hivatalosan megerősítették: 13 halottja és 50 sebesültje van a támadásnak

Hivatalosan megerősítették: 13 halottja és 50 sebesültje van a támadásnak és elfogtak egy terroristát. A rendőrség késő este nyilvánosságra hozta, hogy a két letartóztatott férfi közül az egyik marokkói, a másik pedig spanyol, de a Marokkóval határos, Afrikában található, de Spanyolországhoz tartozó Mellilából érkezett. Két különböző városban fogták el őket. A katalán rendőrség bejelentette, a két elfogott férfi egyike sem a tömegbe hajtó kisteherautó sofőrje.

Spanyol lapok szerint egy második gyanúsítottat is elfogtak, de Barcelonától messzebb, Manlleu-ben. A katalán kormány bejelentette, a sérültek száma 100 fölé nőtt. Attól tartanak, a halálos áldozatok száma is emelkedhet.

A spanyol média jelentése szerint lopott papírokkal bérelték a kisteherautót, a hírekben szereplő férfi, Driss Oubakir feladta magát a rendőrségen, miután meglátta a fotóját a hírekben. Az ő papírjaival bérelték az autót. A férfi azt állítja, a támadás idején 106 kilométerre volt Barcelonától. Rendőrségi források szerint a férfi azt is mondta, talán a testvére lophatta el az igazolványát. 

A rendőrség szerint robbanás volt Barcelonától nem messze, egy háznál, és egy ember meghalt. Josep Lluís Trapero rendőrfőnök újságíróknak azt mondta: a detonáció a Barcelonától körülbelül 200 kilométerre található Alcanarban volt, még szerda este, a város déli részén. Összesen hét ember sérült meg, a detonáció lerombolta a házat, és a történtek összefüggésbe hozhatóak a csütörtöki barcelonai terrortámadással. A spanyol El Pais szerint a helyszínen gázzal töltött üvegeket találtak – olvasható a BBC hírfolyamában. 

A katalán rendőrség, a Mossos megerősítette, hogy a csütörtöki merénylet ügyében a nyomozás folyamatban van. Egyben ők is közölték: ketten vannak őrizetben, akiknek közük lehet a támadáshoz. Carles Puigdemont katalán elnök azt mondta, hogy legalább 12 ember meghalt, 80-an pedig megsérültek, közülük 15 ember állapota válságos. Az áldozatokról egyelőre azt tudni, hogy egyikük belga állampolgár.  

A katalán rendőrség a Twitterére kiírta, hogy elfogtak a támadással összefüggésben egy gyanúsítottat, akit terroristaként kezelnek. Róla és a másik elfogott emberről egyelőre többet nem tudni. A szerb külügyminisztérium figyelemmel kíséri a történteket, információik szerint az áldozatok között nincs szerb állampolgár.

A Blic értesülése szerint újvidéki turisták fordultak be Barcelona legzsúfoltabb sétálóutcáján, a La Ramblán, amikor belerohant a tömegbe a furgon. A jármű a turistacsoport egyik tagjától és vezetőjétől 2 méterre rohant el. Mint azt Stanko Lekić, a turistacsoport vezetője elmesélte, pont befejezték a városnéző körutat és mindenki szétszéledt, amikor megérkezett a furgon. Csupán egy személy maradt ott a helyszínen rajta kívül.

- Hirtelen történt az egész. Háttal álltam az utcának, amikor megérkezett a furgon. Hirtelen rátaposott a gázra és jobbra-balra cikázva a tömegbe hajtott. Engem elkerült, az út másik oldalán szedte áldozatait - mondta Lekić a B92-nek.

Rade Jandrić professzor szerint az mentette meg az életét, hogy a járdán sétált és nem a sétálóutcán.

- Stankótól harminc méternyire voltam, amikor megérkezett a furgon. Elsőre nem volt gyanús, azt gondoltam, hogy árut hoztak egy közeli boltba, ám belerohant a tömegbe és cikk-cakkban kezdett közlekedni. Kíméletlenül szedte áldozatait - nyilatkozta  a Blicnek Rade Jandrić.

Az Iszlám Állam terrorszervezet az Amaq hírügynökség révén tette közzé közleményét, amely szerint vállalják a felelősséget a barcelonai terrortámadásért.

A Mossos, a katalán rendőrség közleménye szerint  Barcelona központjában nincs túszejtés, senki sincs terroristák fogságában. Korábban ugyanis az terjedt el, hogy egy török vendéglőben több ember esett csapdába.A katalán rendőrség szerint Barcelona központjától 10 kilométerre, Sant Justben lelőtték a férfit, aki a Diagonal sugárúton elütötte a Mossos egyik tagját és elmenekült. Az El País beszámolója szerint a férfi egy Ford Focussal menekült. Az nem derült ki egyelőre,  hogy az eset összefüggésben van-e a Ramblán elkövetett támadássa.

Egymásnak is ellentmondó hírek terjedtek arról, hogy pontosan hány halottja, illetve sérültje van a terrortámadásnak. Az El País hivatalos adatokra hivatkozva 13 halottról ír. A katalán belügyminiszter 1 halottról és 32 sérültről beszélt, a CNN pedig a helyi rendőrségre hivatkozva azt írta: legalább egy halálos áldozat van, heten vannak súlyos állapotban kórházban, 17 sérültet pedig a helyszínen kezelnek. A Vanguardia úgy tudja, a sérültek között van egy gyerek is, akit kritikus állapotban szállítottak kórházba.  A rendőrség terrortámadásnak minősítette a történteket.  

Az El País szerint a kisbusz 530 méteren keresztül hajtott a járókelők között, mielőtt megállt volna. A járdára felhajtó furgon vezetője a helyszínről gyalog elmenekült és behatolt egy közeli török étterembe, ahol elbarikádozta magát és túszokat ejtett.  A kisbuszban egy spanyol útlevelet találtak.

 A TVE24 megszólaltatott egy szemtanút, aki arról beszélt: nagyjából 80-as tempóval hajthatott a furgon a tömegbe.

Mariano Rajoy spanyol kormányfő Twitter-üzenetében együttérzéséről biztosította a halálos áldozatok hozzátartozóit és a sérülteket, valamint hozzátette, hogy folyamatos kapcsolatban van az illetékes hatóságokkal. "A legfontosabb: a sebesültek ellátása a Las Ramblas-on és a biztonsági erők munkájának megkönnyítése" - fogalmazott bejegyzése végén a spanyol miniszterelnök. 

Nem megerősített források szerint a kisbuszból kiszálló sofőr több lövést is leadott, mielőtt bemenekült az étterembe. Egyes források két merénylőt említettek. A rendőrség  cáfolta,  hogy lövöldözés történt volna, ugyanakkor keres egy másik furgont, amelyet állítólag  a támadás elkövetői béreltek, feltehetően azzal akartak elmenekülni. Egy muszlim férfi bérelte azt a furgont, amellyel a gázolásos merényletet elkövették  - közölte az  El Periódico című katalán napilap hivatalos forrásokra hivatkozva. A rendőrség szerint a támadásnál használt furgont Santa Perpetua de la Mogada településen bérelte egy Driss Oukabir nevű férfi. Több médium is azt állítja, hogy Dris Oukabir minden bizonnyal észak-afrikai, de rendelkezik a spanyolországi tartózkodásra feljogosító NIE igazolvánnyal. 2012-ben jött ki a Figueres-i börtönből, korábban pedig Marseilles-ben élt.

"A nagyszerű várost, Barcelonát ért barbár terrortámadás után az áldozatokra gondolok, és a bátor segítségnyújtókra" - írja a Tweitteren Sadiq Khan, London polgármestere. "London Barcelona mellett áll a terrorizmus gonoszságával szemben" - teszi hozzá.

Rex Tillerson, az Egyesült Államok külügyminisztere részvétét nyilvánította a barcelonai események után:

"A terroristáknak tudniuk kell, hogy az Egyesült Államok és szövetségeseik megtalálják és bíróság elé állítják őket" - mondta egy, a terrortámadás kapcsán összehívott sajtókonferencián, egyben megkérte a városban tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot családjaikkal.

A La Rambla, ahol az eset történt, az egyik legforgalmasabb utca Barcelonában. Helyszíni beszámolók szerint sokan a közeli boltokba, kávézókba menekültek a kisbusz elől:

„Egy hangos zajt hallottunk, és mindenki menedéket keresett. Azt hiszem, több embert is elgázolhatott. Borzasztó volt, pánik tört ki" – mondta egy fiatal a BBC-nek. A The Guardian beszámolója szerint helyi források azt állítják, csütörtök este fél hét körül mintegy nyolcvan ember húzta meg magát egy a Ls Ramblas környékén lévő templomban. Az ajtókat bezárták, azt várják, hogy az állítólag a közeli török étteremben zajló túszdráma lezáruljon.A rendőrség azt kéri, hogy senki ne menjen a Placa Catalunya környékére, és a környék metróállomásait is lezárták. A katalán kormány elnöke Twitteren kért a legnagyobb óvatosságra mindenkit Barcelonában. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök is Twitteren üzent, ő azt írta: folyamatos kapcsolatban állnak a hatóságokkal. 

FIGYELEM felkavaró felvétel: