2024. április 20., szombat

A kóló idejére még az ég is kiderült

Az eső miatt elmaradt a Dužijanca ünnepi fiákeros felvonulása

A Dužijanca központi ünnepségén az idén a székesegyházban adta át az ifjú pár az új kenyeret Bogdan Laban polgármesternek.

A szalmával díszített fiákeron érkezett a fiatal aratópár  (Fotó: Dávid Csilla)(

A szalmával díszített fiákeron érkezett a fiatal aratópár (Fotó: Dávid Csilla)(

A vasárnapi eső ellenére a Szent Teréz-székesegyházban hívők és magas rangú vendégek gyűltek össze a 107. Dužijanca alkalmából megrendezett ünnepi szentmisén. A hálaadó szentmisét msgr. dr. Pénzes János megyés püspök, valamint a bjelovari-križevói püspök, msgr. Vjekoslav Puzjak celebrálta. Az aratóünnepség köszönet Istennek és elismerés az embernek, azoknak az ősöknek, akik több mint száz évvel ezelőtt a kemény munka eredményéért, a jó termésért mondtak köszönetet Istennek. A horvátországi püspök a misén felhívta a figyelmet, hogy a föld művelése Isten ajándéka, egy csoda, amikor a magból termés és abból kenyér lesz. Az aratóünnepség a hit, a szeretet és a közösség erejének ötvözete. Vjekoslav Puzjak csodálatát fejezte ki azoknak, akik szívük minden szeretetét beleszőve készítették el a csodálatos népviseletet. A szentmisén a búzát és az új kenyeret, valamint a bemutatott ajándékokat is megszentelte a püspök. A szentmisét az ifjú párok, Luka Gabrić és Ana Ivanković Radak, valamint a gyermekpár, Martin Vukov és Martina Dulić jelenléte tette még ünnepélyesebbé. Luka Gabrić és Ana Ivanković Radak Bogdan Labannak, Szabadka polgármesterének adták át az új kenyeret.

Az áldozók  (Fotó: Dávid Csilla)

Az áldozók (Fotó: Dávid Csilla)

A polgármester az egybegyűlteknek elmondta, hogy a Dužijancát városunk hagyományos ünnepeként tartjuk számon, mert Szabadka népeinek és nemzetiségeinek békés egymás mellett élésének sikeressége egyebek mellett egymás hagyományainak és ünnepeinek tiszteletében nyilvánul meg. Ez a sokszínűség teszi egyedivé a várost.
– A Dužijancát az aratás befejezésével ünnepeljük. Két vonatkozását említeném meg: az egyik köszönet Istennek a jó termésért, a másik pedig a hagyományőrzés. Megemlékezünk őseinkről, hagyományainkról, arról, hogyan ünnepelték az aratás végét az akkori tanyavilágban, amikor még a munka java részét kézzel kellett elvégezni. A Dužijanca jövőjével kapcsolatban a legnagyobb reményeink a fiatalok, akik megőrzik és továbbviszik hagyományainkat. A szervezőbizottság nevében elmondhatom, hogy célunk a Dužijanca hírnevének öregbítése nemcsak városunkban, hanem más országokban is – mondta az újságíróknak Marinko Piuković, a Dužijanca Bunyevác Horvátok Egyesületének igazgatója.
A Luka Gabrić és Ana Ivanković Radak, az idei fiatal aratópár elragadtatással beszélt az aratóünnepségről, boldogságukról, hogy éppen őket választották meg e szerep betöltésére.

Marinko Piuković, msgr. dr. Andrija Anišić, Bogdan Laban, Ana Ivanković Radak, Luka Gabrić és msgr. Vjekoslav Puzjak  (Fotó: Dávid Csilla)

Marinko Piuković, msgr. dr. Andrija Anišić, Bogdan Laban, Ana Ivanković Radak, Luka Gabrić és msgr. Vjekoslav Puzjak (Fotó: Dávid Csilla)

– Nagyon boldog vagyok, méltán lehetünk mindannyian büszkék a Dužijanca megünneplésének a hagyományára, de hálával adózhatunk Istennek a jó termésért és az új kenyérért. Örülök, hogy habár az ünnepi felvonulás elmaradt, de a bandašica kólójára kiderült az ég, és a polgárokkal közösen táncolhattunk a főtéren – mondta Ana Ivanković Radak.
Luka Gabrićtól megtudtuk, hogy első alkalommal öltözött népviseletbe.
– Az idei aratóünnepség egyedi és felejthetetlen élményként marad meg emlékezetemben, mert most voltam először népviseletben. Hálás vagyok, hogy megélhettem ezt a csodálatos érzést – mondta Luka Gabrić.
Az eső miatt a fiákeros felvonulás elmaradt, de este hétkor Blaško Gabrić, az első Dužijanca megalapítója mellszobrának koszorúzásakor már kitisztult az ég, elállt az eső, és mint minden évben, most is a bandašica kólójával ért véget az aratóünnepség a főtéren.

Kenyeret és gyümölcsöket vittek a püspök elé felszentelésre  (Fotó: Dávid Csilla)

Kenyeret és gyümölcsöket vittek a püspök elé felszentelésre (Fotó: Dávid Csilla)

Az ifjú aratópár az új kenyérrel (Fotó: Dávid Csilla)

Az ifjú aratópár az új kenyérrel (Fotó: Dávid Csilla)