2024. április 23., kedd

Kukoricáznak a termelőkkel

A gazdák nem tudják, mit kezdjenek a tavalyi kukoricával: morzsoljanak, vagy várják ki a magasabb árat

Amikor még nem léteztek arutőzsdék, a gazdák rendszerint augusztusban adtak túl a tengerin, mert ilyenkor volt legjobb az ára. Manapság azonban az a szabály, hogy nincs szabály. Még az sem jelent biztos nyereséget, ha az ember raktározza a termést, hónapokat, sőt egész évet vár értékesítésére. Még az von maga után automatikus drágulást, ha olyan súlyos aszály tizedeli meg a hozamot, mint az idei.

Sokan úgy döntenek, eladják a tavalyi kukoricát, mert attól tartanak, még olcsóbb lesz, ha megkezdődik az ideinek a betakarítása (Ótos András felvétele)

Sokan úgy döntenek, eladják a tavalyi kukoricát, mert attól tartanak, még olcsóbb lesz, ha megkezdődik az ideinek a betakarítása (Ótos András felvétele)

A felvásárlók mintha összebeszéltek volna. Egy-egy településen dinárban, sőt parában identikus felvásárlási árat kínálnak a kukoricáért, de más termékkel is ilyen a helyzet. Jelenleg a tengeriért nagyban, ömlesztett állapotban. 17,5-18 dinárt adnak, de zsákjáért többet lehet érte kapni. Persze a felvásárlók sem dolgoznak ingyen, mert állítólag a tavalyi jó minőségű kukoricát már 22 dináros áron kínálják a piacon.

A termelők attól félnek, hogy megismétlődik a 2012. év, és a szélsőséges időjárás miatt az idén is nagy gondot okoz majd az aflatoxin. A hosszan tartó magas hőmérséklet ugyanis kedvez az aflatoxinnak a kukoricában, majd a tejben való megjelenésére.

Nem hivatalos információk szerint az állam leállította a kukoricakivitelt, mert attól tart, nem lesz elegendő új termés a hazai szükségletek kielégítésére. Emiatt stagnál a tengeri ára.