2024. március 29., péntek

Nyugdíjbiztosítás az idénymunkásoknak (is)

Szerbia a magyarországi mintát kívánja követni

Jövőre már a mezőgazdaságban alkalmazott szerbiai idénymunkások teljes védelmet élvezhetnek. A most készülő új törvény szerint nyugdíj- és egészségbiztosításuk is lesz – jelentette be Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter.

– Nálunk a mezőgazdasági idénymunkások túlnyomó többsége illegálisan dolgozik, ún. feketemunkát végez, elsősorban a fennálló bürokratikus akadályok miatt. Ezért magyarországi mintára olyan korszerű megoldást szeretnénk kidolgozni, amely lehetővé teszi, hogy mintegy 100 000 idénymunkás bekapcsolódjon a nyugdíj- és egészségbiztosítási rendszerbe – nyilatkozta a miniszter.

A projektumot közösen valósítja meg a mezőgazdasági, a munkaügyi és a pénzügyminisztérium, valamint a helyi szintű gazdaságfejlesztéssel foglalkozó nemzeti szövetség (NALED) és a GIZ német nemzetközi együttműködési szervezet (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit). Mint az agrártárca vezetője elmondta, a magyarországi modell szerint járnak el, internetes portált és alkalmazást vezetnek be mindazoknak a munkáltatóknak a kötelező bejelentkezése végett, akik mezőgazdasági munkákra idénymunkásokat alkalmaznának. Ez lehetővé teszi az automatikus bejelentkezést az összes biztosítási és adókötelezettségi rendszerbe.

– Még nem határoztuk meg, mekkora adót kell fizetnie a munkaadónak, de a Mezőgazdasági Minisztérium azt javasolta, hogy ne legyen több 200-300 dinárnál egy-egy munkanapra, vagyis ne haladja meg a napszám 20 százalékát – mondta Nedimović.

Zoran Đorđević munkaügyi miniszter abban bízik, hogy a projektumnak köszönhetően csökken a szürkegazdaság és a munkanélküliség.

– 2016 utolsó negyedében a szezonmunkásoknak nagyjából a 65 százaléka szerződés nélkül dolgozott, most ezen változtatunk. Azoknak az országoknak a tapasztalata, amelyek hasonló módon rendezték a munkaügyeknek ezt a területét, pl. Magyarországé, azt mutatja, hogy jó úton járunk – jelentette ki Đorđević.

A munkaügyi minisztérium már hozzálátott az inspekciós szolgálat reformjához, ennek befejeztével szigorúbban ellenőrizni fogják a munkáltatókat az egész ország területén. Ezzel egyidejűleg – mint a munkaügyi miniszter fogalmaz – „erősítik az idénymunkásokban annak tudatát, milyen fontos, hogy bejelentsék és biztosítsák őket”.

Aleksandar Ružević, a NALED igazgatóbizottságának elnöke hangsúlyozta, hogy ezekkel az adókkal is az ország költségvetését duzzasztják. A NALED a GIZ-zel együttműködve 400 000 eurót biztosított a megfelelő szoftver kifejlesztésére, a felhasználók képzésére, a call center megnyitására és az idénymunkások regiszterének kialakítására. Egyszerű eljárást dolgoznak ki, amely megkönnyíti a biztosítási rendszerekbe való bekapcsolódást mind a nagy mezőgazdasági cégek, mind a kisgazdaságok számára. A törvény elfogadása az év végén várható.

– A törvény lehetővé teszi a munkanélkülieknek, a nyugdíjasoknak, valamint a 15–18 éves fiataloknak a mezőgazdaságban való ideiglenes foglalkoztatását. A bejelentett idénymunkások nem vesztik el a munkaközvetítő hivatalnál szerzett jogaikat, sem a szociális segélyt, ha van ilyen bevételük – magyarázta Ružević. Kiemelte, hogy Magyarországon hasonló program révén 700 000 munkást vontak be a legális foglalkoztatási eljárásba. Ezeket a megoldásokat nálunk egyelőre csak a mezőgazdaságban alkalmazzák, de a terv szerint idővel más területekre, pl. az építő- és vendéglátóiparra, valamint az idegenforgalomra is kiterjesztik.

Axel Dittmann, Németország szerbiai nagykövete úgy látja, hogy a projektum a legveszélyeztetettebb társadalmi rétegek nagy hányadának nyújt segítséget abban, hogy bekapcsolódjanak a szociális és egészségügyi biztosítási rendszerbe.