2024. március 29., péntek

Mégis felépül a központi konyha?

A Radosno detinjstvo Gyermekintézmény központi konyhájának az alapkövét 2011-ben helyezték le, az építkezés egy ideig a tervek szerint haladt, majd a projekt elakadt.

Az elmúlt napokban azonban olyan hírek láttak napvilágot, melyek szerint a Radosno detinjstvo központi konyhájának a megépítése új lendületet kapott, a gyermekintézmény ugyanis versenypályázatot hirdetett meg, amelynek során kiválasztják az óvodások központi konyhája hátramaradt munkálatainak kivitelezéséhez szükséges tervet. A projektek átadásának a határideje egy hónap. Nehéz megjósolni a munkálatok kezdetét, mert először be kell fejezni a központi konyhának a projektjét, majd újabb versenypályázatot kiírni a munkálatok kivitelezőjének a kiválasztására, ezenkívül a munka végrehajtásához pénzügyi hátteret kell biztosítani a Radosno detinjstvo vezetőségének, a városi önkormányzatnak, a Nagyberuházási Igazgatóságnak és a tartományi szerveknek.

Az ovisok központi konyháját 2011-ben az akkori városi vezetés kezdte építeni, majd egy év után a munkálatok félbeszakadtak, de a mai napig nem tudni pontosan, miért állt le a folyamat. Egyes információk, találgatások szerint a munkálatok kivitelezője, a Dijagonala vállalat nem végezte el jól a munkáját, a pénzt viszont elköltötte. Hamarosan hatalomváltásra került sor Újvidéken, és az addig kormányzó Demokrata Párt helyét a Szerb Haladó Párt foglalta el – emlékeztet a 021.rs hírportálja.

A Nagyberuházási Igazgatóságban a munkálatok félbeszakadásakor azt nyilatkozták, hogy az objektumnak a 74 százaléka elkészült, a munkálatok befejezésének a határideje pedig 2014. március 31-én lejárt. A központi konyha megépítéséhez szükséges összeget akkor 471 millió dinárra becsülték, a munkálatokra pedig összesen 347 milliót költöttek. Az újvidéki önkormányzat képviselői többször is azt állították, hogy a szükséges további 90 millió dinárt a tartomány köteles állni.

A Radosno detinjstvo központi konyhája naponta 20.000 óvodás számára biztosít majd étkezést, a legmodernebb berendezésekkel lesz felszerelve, amelyek megfelelnek a legszigorúbb ételbiztonsági előírásoknak.

Jelenleg, az újvidéki óvodások számára két kisebb konyhában főznek, készítik az uzsonnát, ezért nagy igény mutatkozik egy új, központi konyha működtetésére.