2024. március 29., péntek

Itatják a vadakat

A pacséri vadászok és a tűzoltók együttműködéséről

A nyári nagy melegben nem csak az emberek és a növények, de a szántóföldeken, mezőkön vagy más jellegű területen élő vadállomány is megpróbáltatással néz szembe, különösen az olyan határrészekben, ahol patakok vagy tavak nem adnak lehetőséget az állatok szomjának oltására. Mint ahogy több településen, így Pacséron is a helyi vadászok és a tűzoltóság együttműködésének köszönhetően szervezik meg a vadak itatását. Nagy Róbertről, a pacséri Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökéről köztudott, hogy szenvedélyes vadász, pontosabban lelkiismeretes vadpárti.

1. A nyári melegekben négy helyszínre juttatunk ki a vadak számára ivásra alkalmas vizet. Főleg a pacséri határ azon részére, ami távol esik a kiserdő tavától, illetve a Krivaja folyótól. Egy-egy forduló alkalmával 8000 liter vizet osztunk szét. Ahol nincs kialakítva erre alkalmas beton vályú, ott ástunk egy gödröt és szétterítettünk egy nagyobb fóliát, és abba engedtük bele a vizet – tudtuk meg a pacséri önkéntes tűzoltók elnökétől.

A vadak léte egy-egy határban nagyon fontos, hiszen a táplálékláncnak minden egyes róka, fácán vagy nyúl a részét képezi. Ha bármelyik állományban jelentősebb csökkenés vagy számbeli növekedés tapasztalható, az felborítja a megszokott rendet, és egy idő után a szántóföldeken is érezteti a hatását kár formájában. Ezért is fontos, hogy mindenki lelkiismeretesen viseljen gondot a környezetéről. A jó vadászoknak pedig hivatástudata, hogy a vadállomány egészséges egészet képezzen – mutat rá Nemes Norbert pacséri vadőr, aki szeretné eloszlatni azokat a tévhiteket, hogy egy vadász csak esztelenül irtja az állatokat. Bizony, ha a vadászok nem gondoskodnának télen az etetésről, nyáron az itatásról, jelentősen több állat hullana el értelmetlenül.

2. Sajnos nagyon kevés fa maradt a pacséri határban, ez pedig több okból is hatalmas gond. A vadvédelem szempontjából, hogy korlátozott helyen tudnak hűvösbe húzódni a szántóföldeken az állatok. Elsősorban azt vettük figyelembe, hogy merre mozognak a vadak a pacséri határban. Ezután jelöltünk ki néhány elhagyatott tanyát és töltöttünk meg előre kiásott vagy már meglevő medencét vízzel. Mindezt a Pacséri Vadászegyesület és a Helyi Közösség, illetve az Önkéntes Tűzoltó Egyesület együttműködésének köszönhetően tudjuk megvalósítani – mutatott rá Nemes Norbert, a pacséri határ vadőre, aki még elárulta, hogy a nagy meleg hatására eddig nem tapasztaltak vadhullást az idei nyáron.