2024. április 16., kedd

A programozás is nyújthat kikapcsolódást

A topolyai CoderClub nyári táboráról és újabb sikereiről

A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár adott otthont a CoderClub táborának, vagyis a nyári programozóiskolának. Az egyesület foglalkozásaira rendszeresen visszajáró általános iskolás gyerekek ezúttal sem maradtak otthon: a másfél órás foglalkozásokra mindennap bejártak, hogy elmélyítsék meglévő tudásukat, és új tudásra tehessenek szert.

A CoderClub 2015-ben alakult azzal a céllal, hogy az általános iskolás korú diákok digitális írástudását fejlessze, valamint el tudják sajátítani a programozói alapismereteket, amellyel felkészülhetnek a modern kor elvárásaira. A CoderClub által tartott foglalkozások egész évben tartanak, ám ezek egy nyári programozótáborban teljesülnek ki, amelyben több mint negyven gyerek vesz részt. Az egyesület berkein belül az előadások szerb és magyar nyelven is folynak, tehát nyelvi korlátok nélkül mindenki lehetőséget kap arra, hogy tudását bővítse. A foglalkozások keretében a fiatal programozók megismerkedhetnek a vizuális élményalapú programozással, a Scratch programkörnyezettel, Android alkalmazások készítésével App Inventorban, robotprogramozással Ozobottal, mikroelektronikai eszközökkel Arduino segítségével, valamint sok más alkalmazással, amelyek segíthetik őket abban, hogy működő szoftverterméket készíthessenek.

A topolyai CoderClub sikerei nem elhanyagolhatóak: második helyezést értek el (89 európai induló közül) a programozás hete alakalmából meghirdetett vetélkedőn. Az első, csak lányoknak szóló programozóversenyen huszonöt csapatból tizenkettedik és tizenharmadik helyen végeztek. A

Az egyesület munkássága és eredményei nemzetközi csatornákon is elterjedtek, melynek köszönhetően a topolyai CoderClub vezetője, Vörös Csaba lett Szerbia Programozó Nagykövete. A programozóiskoláról, valamint a jövőbeni terveikről ő számolt be:

–A nyári programozóiskolát harmadik alkalommal szerveztük meg. Az egyesület 2015-ben alakult, a népszerűsége töretlen, sőt, mind többen érdeklődnek a programozás iránt. Első alkalommal még ismeretlenek voltunk, és húsz indulóval valósítottuk meg a tábort. Az évek során azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a foglalkozásaink, így idén már közel hatvanan vettek részt a táborban. Év közben is egyre többen csatlakoznak hozzánk. Van olyan gyerek, aki már két éve töretlenül jár a foglalkozásokra. A táborunkban, és egész évben is az a cél, hogy a gyerekek olyan tudásra tegyenek szert, amelyet az általános iskolai informatikaórákon nem tanulnak.

Vörös Csaba azt is elmondta, hogy az érdeklődők először a Scratch programozási nyelvet tudják elsajátítani, amely gyerekek számára készült, könnyen érthető programozási nyelv, a vizuális programozás csoportjába tartozik. Előbb egyszerű algoritmusokkal ismerkednek meg a kisdiákok, majd játékokon és animációkon keresztül tudnak saját programot készíteni. Későbbiekben Android alkalmazásokat készítenek.

A topolyai Coder Club híre egészen Brüsszelig eljutott.

–Meghívtak, hogy legyek Szerbia nagykövete az Európai Programozás Hetén. Ez már két és fél éve tart, és évente kétszer meghívást kapok Brüsszelbe. Szeptemberben ismét képviselem az országunkat ezen a rendezvényen, ahol tavaly 1 000 000 gyerek programozott. Szerbiából 13 000-en vettek részt – mondta a csoportvezető, és azt is elárulta, hogy jövőbeni terveik között szerepel, hogy eleget tegyenek a Microsoft cég meghívásának, és egy kirándulás keretében ellátogassanak a belgrádi központi épületükbe.

– Szeretnénk bevonni a munkánkba fiatal programozókat, főiskolásokat, mint előadókat és példaképeket a kis programozóink számára, de szívesen meghívnánk más előadókat, tanárokat, programozócégeket, hogy megosszák tapasztalataikat. Számos tervvel rendelkezünk még, amelyek egy ilyen technológiára épülő foglalkozásban, mint a programozás, nagyrészt anyagi jellegűek. Az egyik legégetőbb probléma az elavult számítógépek cseréje, aminek hiányában a munka inkább küzdelem, mint élményalapú és sikeres – mondta végül Vörös Csaba.