2024. április 25., csütörtök

A városvezetők lépésére várva

Már kilencedik éve húzódik a Skadarlija utca lakóinak harca a Dado Metal vállalattal. A Skadarlija utca járhatatlanná vált a fémhulladékkal megpakolt tehergépjárművek nyomán, arról nem beszélve, hogy az utca még egyirányúnak is nagyon szűk, a fémhulladék mellett pedig egyéb veszélyes anyagot is tárolnak a telepen.

A Skadarlija utca lakói szerdán déltől nem engedélyezték a Dado Metal vállalat tehergépjárművének, hogy kijusson az utcából. Többen a jármű elé parkoltak, és ezáltal megbénították a Dado Metal tehergépjárművének a mozgását. Megérkezésünkkor a közlekedési rendőrség és a rendőrség munkatársai már a helyszínen voltak – több mint tízen.

A Dado Metal telephelye a Skadarlija utcában (Fotó: Gergely Árpád)

A Dado Metal telephelye a Skadarlija utcában (Fotó: Gergely Árpád)

A közlekedési rendőrség ötezer dináros helyszíni bírságot rótt ki a tehergépjármű sofőrjére, ugyanis az utca elején a közlekedési tábla jelzi, hogy 7,5 tonna feletti tehergépjárművek nem fordulhatnak be a Skadarlija utcába, az illetékes jármű pedig a tiltott kategóriába tartozott.

Az utcabeliek a közlekedési rendőrség távozása után elmondták, hogy a Skadarlija utca nem kategorizált út, ennélfogva hiábavalóan tették ki az utca elejére a 7,5 tonna feletti tehergépjárművek közlekedését tiltó közlekedési táblát, mert ez alapján nem büntethető meg senki.

– Már ötödik alkalommal zárjuk le mi, itt lakók a Skadarlija utcát, mert a jelenlegi városvezetés részéről semmilyen lépések nem történtek az utcában lévő Dado Metal hulladéklerakat munkájának beszüntetése és áthelyezése kapcsán. Annak ellenére, hogy az Edvard Kardelj utcában, az iskola közvetlen közelében lett volna az említett cég új telephelye, a környezetvédelmi hatástanulmány elbírálása, valamint a Zorka és a Kelebia helyi közösségek szervezésében több mint 300 személy által aláírt petíció miatt az áthelyezés meghiúsult. Az állandó tehergépjármű-forgalom mellett az is zavaró, hogy nemcsak fémhulladékot, hanem roncsautókat is tárolnak a telepen, amelyek szétszedésekor motorolaj és akkumulátorsav is szennyezi a földet, majd ezen keresztül az ivóvizet, és ebben az utcában az emberek többsége fúrt kútból használja a vizet – mondta Kenyeres Attila, az egyik utcabeli.

A lakók elmondták, hogy a szerdai útlezárás mintegy figyelmeztetés a városvezetők felé, hogy tegyenek eleget az egy hónappal ezelőtti ígéretüknek, és helyezzék át a Dado Metal Kft. telephelyét.

A tehergépjármű teljes szélességben elfoglalja az utcát (Fotó: Gergely Árpád)

A tehergépjármű teljes szélességben elfoglalja az utcát (Fotó: Gergely Árpád)

– A Dado Metal tulajdonosa jogerősen két év feltételes szabadságvesztésre van ítélve az utca lakóinak pszichikai és fizikai bántalmazásért, ugyanakkor a bíróság kiadott egy bizonylatot, amelynek értelmében a tulajdonos nem büntetett előéletű. A Skadarlija utca lakói már minden illetékest végigjártak: a környezetvédelmi felügyelőségtől Zagorka Panićig, a város menedzserasszonyáig. Mindenki szerint meg kellene oldani a problémát, de megoldás még mindig nem született – mondta Kenyeres Attila.

A lakók összefogtak, és elmondásuk szerint nem hajlandóak feloldani az utcazárlatot, amíg nem születik rájuk nézve kedvező döntés, és nem helyezik át máshová a Dado Metal vállalatot. Az utcabeliek azt is elmondták, hogy ezúttal nagyon elszántak, és bár kérésükre senki sem érkezett a városvezetéstől a tiltakozás helyszínére, ők kivárják, amíg nem születik érdemi megoldás a problémájukra.