2024. április 20., szombat

Októbertől új hittanteremben

A Munkás Jézus kertvárosi plébánián a magyar kormány jóvoltából közösségi és hittanterem épül

A Munkás Jézus kertvárosi plébániához tartozik a kertvárosi, újvárosi és kisradanováci helyi közösség. A plébánia mintegy hétezer katolikus hívőt számlál. A templom plébánosa immár hét éve Szakály József atya. A plébánián jelenleg nagyban folyik az új közösségi terem építése, az atya reményei szerint októbertől már új hittanterem várja a hittanosokat.

Ottjártunkkor Szakály József atya és a mesterek a három óriásharang finomhangolásával foglalatoskodtak.

Épül a közösségi és hittanterem (Fotó: Gergely Árpád)

Épül a közösségi és hittanterem (Fotó: Gergely Árpád)

– Olyan haranglábat szerettünk volna készíteni, hogy a harangok a legtökéletesebben szóljanak. Húsvét előtt szentelte fel őket a püspök, akkor nem volt idő a finom munkálatokra, mint a harangok finomhangolása, erre most került sor. Mielőtt hozzánk kerültek volna, a harangok egy magas toronyban voltak, másfajta szerkezeten és másfajta járommal. Nekünk egy látványos, de funkcionális haranglábat kellett készíteni, ami nagyban befolyásolta a harangtartó szerkezet konstrukcióját. A két kisebbik harangnak kicseréltük a nyelvét, és ez az újfajta, úgynevezett ellensúlyos nyelv biztosítja majd az egyenletes és szép hangzást. Büszkék vagyunk a harangjainkra, mert plébániaszinten is a legnagyobbak közé tartoznak – mondta a Munkás Jézus kertvárosi templom plébánosa.

A plébánián nagyban folyik az új közösségi terem építése, az atya reményei szerint októbertől már új hittanterem várja a hittanosokat. A magyar kormány támogatásának köszönhetően a múlt évben hittan és közösségi teremre, valamint cserkészotthonra kaptak támogatást.

Szakály József plébános (Fotó: Gergely Árpád)

Szakály József plébános (Fotó: Gergely Árpád)

– Úgy gondoltuk, hogy a plébánia közösségi életében szükség van egy olyan teremre, ahol közösségi rendezvényeknek tudnánk helyet biztosítani, mint a felnőtt katekézis, bibliaóra, gyerekfoglalkozások. A kerületben működő cserkészek részéről is felkérés érkezett hozzánk, ugyanis nekik sem volt helyük, ahol programokat, összejöveteleket tarthatnának. Magyarország kormányától 11 millió forintot kaptunk, ebből a pénzből hittantermet kezdtünk építeni. A pályázati pénz nem volt elegendő a működési engedély megszerzésére, de bízom benne, hogy sikerül még támogatókat szerezni, mert még 14–15 ezer euróra lenne szükség, hogy teljesen működőképes legyen az épület, gondolok itt a vizesblokkok kialakítására és a biztonsági előírások betartására, ugyanis az építményeknek, ahol gyermekek is tartózkodnak, külön biztonsági előírásoknak kell megfelelniük, mint a külön kapubejárat biztosítása, hogy ha mentőautóra lenne szükség akadálymentesen bejuthasson, külön parkoló kiépítése és egyebek, amelyek biztosításáról nem tudtunk. A legfontosabb, hogy tető alá tudjuk hozni az épületet és kulcsrakész állapotban átvehessük, majd amint összegyűlik a pénz, befejeznénk az előírásokkal összhangban – tudtuk meg az atyától.

Eddig a pincében tartották a hittanórákat, a város segítségével néhány évvel ezelőtt sikerült rendbe hozniuk a pincét. Padlószőnyeggel beborították a talajt, és ennek köszönhetően a kisgyermekes szülők is itt tudnak lenni gyermekeikkel a mise idején. Az új hittanterem alapterülete 58 négyzetméter, ehhez még kapcsolódik egy teakonyha és a szanitáris helyiségek.

A plusz pénzeszközök biztosítása kapcsán Szakály József atya elmondta, hogy nem szeretné terhelni a híveket a plusz adományokkal.

– A telek, amelyen a plébánia van, egészen a Palicsi útig a mi tulajdonunk, de mivel ez most már közpark, nem vehetjük birtokba. Belgrádból már megkaptuk a végzést az említett részre vonatkozó kárpótlásra, a várostól függ, hogy mikor hajtják végre a végzést, amely értelmében ismét minket illet meg a mostani közpark területe, de mivel közpark, nem vehető birtokba, emiatt a városnak kárpótolnia kell bennünket. Az ebből származó bevételt a templomra szeretnénk fordítani, a tetőszerkezet felújítása lenne az elsődleges feladat. Ez egy 85 éves épület, eddig még nem végeztek nagyobb tetőfelújítást. Számítunk rá, hogy intézmények és szervezetek is részt vesznek a tetőfelújításban, és ezért cserébe a későbbiekben irodalmi esteket, vagy más rendezvényeket szervezhetnének a közösségi teremben – mondta a plébános.

A Munkás Jézus templom (Fotó: Gergely Árpád)

A Munkás Jézus templom (Fotó: Gergely Árpád)

Vasárnaponként átlagban 300 ember látogatja a szentmiséket, de kulturális rendezvényeket, irodalmi esteket és hangversenyeket is szerveznek a templomban. Legutóbb Szent László ünnepe kapcsán egy vonós trió adott kamarahangversenyt a templomban.

– Felnőtt-katekézist és bibliaórákat is szeretnénk szervezni majd az új közösségi teremben, ami tulajdonképpen hittanóra lenne felnőtteknek. Szeretném a közösséget mindinkább összekovácsolni, találkozók és rendezvények révén. A plébánia fennállásának 80. évfordulóján szerveztünk először templomunkban úrnapi körmenetet, ugyanis addig sohasem szervezték meg plébániánkon, mert mindig a bazilikában került megrendezésre. Ami az idei nagyobb szabású ünnepeinket illeti, a legközelebbi Szent István ünnepe lesz. Az új tanévet már az új hittanteremben szeretnénk kezdeni, de mint említettem, a vizesblokk és a külön feltételek biztosítása adományfüggő. Bízom azonban benne, hogy októberig, a hittan kezdetéig sikerül megoldani. A hívek eddig is erejükön felül támogatták az egyházközséget, ugyanis teljesen önerőből sikerült a templom teljes belső felújítása, a festés és a villanyhálózat kicserélése és klimatizálása a templom fennállásának 80. évfordulójára – mondta Szakály József atya.