2024. április 25., csütörtök
MALOMFESZTIVÁL, OROM

Ma kezdődik a bitang jó fesztivál!

A Malomfesztivál egyfajta oázis a kies bácskai pusztában, találkozóhely tele szimpatikus, régi ismerős hobbitokkal, sok-sok csodával és természetesen varázslattal, amely augusztus 17. és 19. között a szivárvány összes színét festi fel az Orom feletti égre, amelyen bárki végigtáncolhat, amennyiben a hétvégét a falu peremén lévő szélmalom tövében kinőtt csodaországban tölti el.

Ahogyan a szervezők a honlapukon megfogalmazták, a Malomfesztivál egyik fő célja idén is, hogy eltörölje a határokat – az összeset: a belsőket, az egymás és az országok közöttit. Emellett természetesen szeretné megmutatni Szerbia, Vajdaság érintetlen szépségét, állapotát, ahol még egy kicsit áll az idő, lassabban ketyeg az óra, s hogy az embereket kicsalogassa a pusztába, ahol a végtelen horizontban ég és föld egybeér, s egy pont a végtelenben talán te és mi leszünk, valahol a malom tövében. A programokat illetőleg lesz itt minden, amit az igényes zene, és művészetkedvelők szeme és szája megkíván. A nagyszínpadon rögtön az első napon Brasnyó Antal húzza el a malmozók nótáját, emellett az elkövetkező három napon pöröghetünk majd az Uprize!, a Sin Seekas zenekarral, és mindenképpen izgalmasnak ígérkezik a hazai Kal zenekar koncertje, a Belga természetesen itt is hozni fogja majd a maga poénos formáját, a Lábos Elektric Orchestra pedig a tőle megszokott módon zárja le a fesztivált. Az „Akácosban” az idén is alternatív és elektronikus zenei ínyencfalatokat kóstolhatnak meg a fesztiválozók. Többek között fellép itt a romániai Palma Hills, a magyarországi Panel Surfers, a kanadai Alpha Strategy, a hazai és magyarországi tagokból álló Lucy Dreamin', a magyarországi Pozvakowski, és a Dungaree, a Rutkai Bori Banda stb. A népzenei sátorban pedig többek között Dobai Csaba, a Fokos zenekar, a tavaly is óriási sikert arató mexikói/magyar/romániai Szkojáni Charlatans, és a Juhász zenekar húzta muzsikára lehet majd ropni. A kísérőrendezvények közül többek között az idén is megrendezik a Malomfesztivál slam poetry versenyét is, ugyanakkor amíg anyuci és apuci a fesztivál hangulatát ízlelgeti, addig a Malom-alomban gyakorló szülők játszanak majd a kicsikkel, s különböző foglalkozásokat is szerveznek a legkisebbek és a picit nagyobbak számára, s persze pelenkázó- és szoptatósarkost is biztosítottak a szervezők.

Ma este egyébként a nagyszínpadon a görög Naxatras zenekar fellépésével kezdőik a háromnapos ereszd el a hajamat, őket a macedón Bernays Propaganda fellépése követi, majd pedig a hazai Consectration zárja az első napot. Az Akácos színpadon a román Palma Hills csap bele először a húrokba, őket követi a magyarországi Panel Surfers és a Lusta Bitek fellépése, majd pedig lemezlovasok keverik majd a talp alá valót. A népzenei sátorban a romániai Dobai Csaba, az Egyesült Államokból érkező Chimney Shitters & The Fallen és a hazai Fokos zenekar felel a jó hangulatért.