2024. április 25., csütörtök

Négy százalék körüli lehet az idei gazdasági növekedés

A második negyedévben Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 3,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez mérten 0,9 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék volumene a második negyedévben. Az éves adatokat tekintve a növekedéshez a legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,6 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán a KSH adataira reagálva közölte: az adat megfelel az előzetes várakozásnak, hiszen tavaly ebben az időszakban volt a legerősebb a GDP növekedése, ezért mutat a most megjelent adat az első negyedévinél alacsonyabb értéket. Az év egészét tekintve teljesíthető a kormány 4,1 százalékos várakozása – olvasható a közleményben. A tárca 2017 második felében az uniós támogatások és az otthonteremtési program felfutása, valamint a hatéves bérmegállapodás és az adócsökkentés hatásának köszönhetően gyorsabb növekedésre számít.

Az elemzők az idén négy százalék körüli magyarországi gazdasági bővülésre számítanak.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője negatív meglepetésnek nevezte a 3,2 százalékos éves növekedési adatot, a piac ugyanis 3,6 százalékos bővülést várt, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy – az első negyedéves 4,2 százalékos bővülési ütem után – a lassulás várható volt. Várakozásai szerint a következő negyedévekben a gazdasági aktivitás újból erősödhet, és ismét 4 százalék körüli lehet a növekedés, amely éves átlagban 3,9 százalékot érhet el.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a lassulás részben a tavalyi magas adattal, részben az ipar gyengébb teljesítményével magyarázható. Az elemző az idén éves átlagban 3,8 százalékos növekedést vár. A következő negyedévekben újból gyorsul a gazdaság növekedése, az utolsó negyedévben a GDP-növekedés 4 százalék feletti lehet – mondta.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője azt emelte ki, hogy a lassulást elsősorban naptárhatás okozta, mivel három munkanappal kevesebb volt a második negyedévben az egy évvel ezelőttihez képest. Kiemelte: az év második felében érdemi gyorsulásra számít, a negyedik negyedévben a GDP növekedése elérheti a 4,5 százalékot is, részben a tavalyi második félévi gyenge bázis miatt, így 2017-ben összességében 4 százalékos növekedést vár.