2024. április 25., csütörtök

„Nem közösítheti ki magának a politikát”

Sanda Rašković Ivić: Janković kiváló polgármesterjelölt

Saša Janković, a Szabad Polgári Mozgalom vezetője kiváló polgármesterjelölt lehet az előttünk álló belgrádi helyhatósági választásokon – emelte ki Sanda Rašković Ivić parlamenti képviselő, aki reményét fejezte ki, hogy az ellenzéki blokknak „megjön az esze” és együtt indul a választásokon.

Rašković Ivić szerint az ellenzéki pártok közötti megállapodás a Vuk Jeremić és Saša Janković közötti megállapodástól függ, és ha erre sor kerül, okos döntés lenne, ha az ellenzéki pártok e megállapodás mellé állnának. Szerinte igaz ellenzéki blokk csak valódi ellenzéki pártokból állhat össze, amelyek nem kokettálnak a vezető párttal.

A parlamenti képviselőnő elmondta, ő személy szerint támogatja Janković jelölését, különösen abban az esetben, ha ő lesz az ellenzék egységes jelöltje, szerinte okulni kell a legutóbbi választásokból, hiszen megmutatkozott, mi a következménye a szétszóródásnak. Véleménye szerint Janković jó jelölt lenne, de az ellenzéki pártoknak tárgyalniuk kell egymással és megvizsgálniuk, milyen jelöltek jöhetnek még számításba. De csak egy egységes jelölttel tudnak jó eredményt elérni. Belgrádban a választási győzelem pedig elemi kérdés, nemcsak azért, hogy véget vessenek az értelmetlen projektumoknak – mint amilyen a legújabb szökőkút vagy a Belgrád víziváros, vagy hogy az infrastrukturális kérdések felé forduljanak végre –, hanem mert politikai szempontból más irányba mozdulhatna el a szerencse kereke.

– Ez gátat vethetne Vučićnak a demokráciát mellőző rezsimi cunamija ellen, ami az ország teljes elárasztásával fenyeget – emelte ki Sanda Rašković Ivić az N1 televíziónak nyilatkozva.

Kifejtette, a belgrádi helyhatósági választás nem ugyanolyan értékű, mint más szerbiai városban, hiszen kétmilliós városról van szó. Belgrádban az értelmiség, az egyetemek központjában, a változásnak szimbolikus jelentősége van.

Hozzátette: igaz, hogy Vučić gyűjtötte be a legtöbb szavazatot, de a baj ott kezdődik, hogy kizárólag ő szeretné uralni a politika színterét. A saját médiumain keresztül megsemmisíti azokat is, akik mellette állnak, nem csupán az ellenzéki pártokat.