2024. április 19., péntek

Még az idén kiírhatók az IPARD-pályázatok

Szerbia biztosította az előcsatlakozási alapok eszközeinek felhasználásához szükséges feltételeket

November végén vagy december elején írják ki az IPARD-eszközök felhasználására vonatkozó első pályázatokat. Ezek alapján a termelők 175 millió eurót tudnak felhasználni – jelentette be Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter. Közölte, hogy Szerbia biztosította az Európai Unió mezőgazdaságra és falufejlesztésre irányuló előcsatlakozási alapjai eszközeinek felhasználásához szükséges feltételeket. Az Európai Bizottság illetékes szerve megkezdte az ellenőrzést, 28 napig tartózkodik Szerbiában.

– Másfél évvel ezelőtt még számos tényező gátolta az IPARD-akkreditáció jóváhagyását, de elhárítottuk az akadályokat, és most már minden megfelel az uniós elvárásoknak. A kormány jóváhagyta a kellő létszámú személy alkalmazását az Agrárkifizetések Igazgatóságában. Az utolsó feltétel az igazgatóság épületének felújítása volt, ennek is eleget tettünk. Ez azt jelenti, hogy november végén vagy december elején megjelenhetnek a pályázatok – nyilatkozta Nedimović a Pink Televíziónak. Részletezte, hogy a 175 millió euró mezőgazdaság-fejlesztési előcsatlakozási eszközhöz további 50 millió eurót ad hozzá Szerbia, így összesen 225 millió euró áll majd a gazdák rendelkezésére gépek beszerzésére, valamint tároló- és feldolgozókapacitások létesítésére. Nedimović az utóbbi hónapokban Belgrádban és Brüsszelben többször tárgyalt az EU illetékeseivel az IPARD-eszközök szerbiai felhasználásáról.

Az agrártárca vezetője egyébként a Pinknek nyilatkozva arra is emlékeztetett, hogy Begaszentgyörgyön (Žitištén) máris kezdődik az első öntözőrendszer építése, amire 20-30 éve nem volt példa. A cél az, hogy az új öntözőrendszerekkel mintegy 30 ezer hektár termőföldet fedjenek le. Az idén az állam 30 millió eurót fordít erre a célra.