2024. április 19., péntek

Európa megszabadulna a dízelmeghajtású gépkocsiktól

A következő három évben Szerbia megközelítőleg 300.000 használt autót importálhat

Berlinben a múlt héten a szövetségi kormány, a tartományi miniszterelnökök és az iparág képviselőinek részvételével dízelproblémával foglalkozó, magas szintű találkozót tartottak, amelyen a résztvevők megegyeztek abban, hogy a gyártók több mint ötmillió Euro–5 és Euro–6 normás dízelautó szoftverfrissítését végzik el önként és ingyen. Ezzel akár 25-30 százalékkal csökkenhet az érintett járművek nitrogén-oxid-kibocsátása. A szakma azonban az autók hardverfrissítését elutasította – írja a portfolio.hu hírportál.

Közben több országban és városban is felvetődtek a dízelek kivezetésére vonatkozó, különböző elképzelések. Júliusban az Egyesült Királyságban jelentették be, hogy 2040-től, környezetvédelmi okokra hivatkozva, betiltanák a benzin- és dízelüzemű autók forgalomba hozatalát.

Az Európai Bizottság az elektromos autókra vonatkozó kvóta bevezetését fogja javasolni a közeljövőben – közölte a német környezetvédelmi minisztérium a Reutersszel.

Angela Merkel – aki korábban többször a dízelmotorok démonizálása ellen szólalt fel – hétvégi kampánybeszédében határozottan elutasította a kötelező elektromosautó-kvóták ötletét, mert szerinte egy ilyen kvóta nem működne hatékonyan az EU-n belül. A kancellár bírálta a német autógyártók vezetőit, mivel szerinte a dízelbotrány megingatta a német autókba, az ország első számú exportcikkébe vetett bizalmat, ezért felszólított az iparág illetékeseit, tegyenek meg mindent a fejlesztések terén. Merkel ugyanakkor azt is jelezte, hogy a kormány minden támogatást megad a kiemelt fontosságú iparágnak.

A legtöbb fejlett országban, például Svédországban, tehát búcsút mondhatnak a dízeles meghajtású autóknak, viszont felmerül a kérdés, hogy milyen következményekkel számolhat Szerbia. Szakemberek szerint e határozat következtében még nagyobb lesz a járművek behozatala. Egyes felmérések szerint a következő három évben megközelítőleg 300.000 használt gépkocsit importálhatnak. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy Szerbia olyan technológiát fog behozni, amiről a fejlett államok lemondanak. Szerbiában ma is a dízelmeghajtású autók a legkeresettebbek, a múlt évben a forgalomban levő járművek 60 százalékát tették ki.

Amíg az európai országok egészségügyi és gazdasági okokra hivatkozva az említett intézkedéseket végzik, arra törekedve, hogy az elektromos autók gyakoribb közlekedési eszközzé váljanak, Szerbiában, Bubanj Potoknál csak nemrég állították fel az újabb elektromos töltőállomást.