2024. április 20., szombat

U Tordi se neće napuniti ambari

Suša pogađa srednji Banat, opštine Žabalj, Titel i Bečej

Branislav Nedimović, ministar za poljoprivredu je izjavio da će do kraja avgusta proceniti štetu i pokušati da sprovede neke ublažavajuće metode. Poljoprivrednici, na osnovu dosadašnjih iskustava nisu baš poverljivi. Uprkos vremenskim uslovima, sa malo padavina, u Tordi je dosta dobro krenula godina, usevi su nikli i lepo se razvijali sve do sredine jula, kad su počele velike vrućine. Tad je sve krenulo nizbrdo. U zadnjih par dana je padala kiša, ali to više nije pomoglo kukuruzu.

-U atarima Torde je veoma tužna situacija. Klipovi su mali i nisu zdravi. Isekli smo kukuruz u silažu. Ostavili smo pet redova da vidimo koliko će sazreti, međutim u svakom redu smo ubrali po jednu korpu - rekao je Ištvan Kovač poljoprivrednik iz Torde.

U ministarstvu poljoprivrede su obećali da će do kraja meseca proceniti štetu. Suša najviše utiče na suncokret, kukuruz i soju.

-Očekujem da stignu zvanični rezultati, da vidimo u ministarstvu sa čim se suočavamo, a ne da nagađamo situaciju - rekao je Atila Juhas, sekretar za poljoprivredu, i nada se da će poljoprivrednici prebroditi ovu tešku godinu.

Iskustvo je međutim takvo, da se poljoprivrednici u ovakvim situacijama oslanjaju sami na sebe.

Pošto se kod nas suša ne smatra prirodnom katastrofom, ništa se i ne čini po tom pitanju. I ranije je bilo ovakvih situacija, kao i poplava, ali nikada nismo dobili ništa. Ništa ne očekujemo ni sada - rekao je Zoltan Kovač.

Poljoprivrednici pokušavaju da spasu što se spasiti može, ko ima stoku poseče kukuruz u silažu.

-Sadržaj vlage u semenu je jako nizak, tako da je i silaža nekvalitetna, ali i to je bolje nego da se sve uzore na jesen i da se ne upotrebi ni za šta. Ima u atarima Torde i takvih njiva na kojima neće biti ničega - čuli smo od Edea Dvorka, direktora Zemljoradničke zadruge u Tordi. Šteta u suncokretu je veća od 50%. Zbog toga nas plaši da će ambari za kukuruz ostati prazni na jesen.

Mogućnost da se zalivaju usevi u Tordi nema. Mali kanali su suvi, a Dunav-Tisa-Dunav je udaljen dvadeset kilometara od atara Torde. U bilo kom projektu koji se odnosi na zalivanje najverovatnije bi bili na poslednjem mestu.