2024. április 20., szombat

Dužijanca Nagyboldogasszony napján

Kedden, Nagyboldogasszony napján a Ferencesek templomában ünnepi szentmisével kezdődött a Bunyevác Nemzeti Tanács által szervezett Dužijanca központi ünnepsége. A szervezők az előző évekhez hasonlóan az idén is gazdag programmal készültek.

A hagyományos közös kóló az idén is látványos volt (Fotó: Gergely Árpád)

A hagyományos közös kóló az idén is látványos volt (Fotó: Gergely Árpád)

A Dužijanca bunyevác nemzeti ünnep, a mai napig a bunyevác kultúra részét képezi. A Dužijancához kötődő népszokások a fennmaradáshoz, az aratáshoz kötődnek, az aratóünnepség által tulajdonképpen hálával adóznak Istennek a jó termésért. Az ifjú párt az idén a sándori művelődési egyesületben választották meg Damir Sadojević és Ivana Brančić személyében. A Dužijanca rendezvénysorozat még áprilisban kezdődött a búzaszenteléssel, és kedden a központi rendezvénnyel fejeződött be. Az időjárási viszonyok miatt az aratás az idén a szokásos időpontnál jóval előbb ért véget, de az aratóünnepséget ettől függetlenül, mint minden évben, Nagyboldogasszony napján rendezte meg a Bunyevác Nemzeti Tanács.

Az ünnepi körmenet (Fotó: Gergely Árpád)

Az ünnepi körmenet (Fotó: Gergely Árpád)

Kedden este a meghívottak a városháza előtt gyülekeztek, itt várták be a Bunyevác Maticától a korzón keresztül felvonuló ünnepi díszmenetet, majd a központi téren nagy kólóval ünnepeltek a bunyevácok. Ezt követően megkoszorúzták Blaško Rajić mellszobrát, majd pedig Dužijanca napja 2017 elnevezéssel díszülést tartottak a városházán, ahol az ifjú aratópár átadta az új kenyeret Suzana Kujundžić Ostojićnak, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnökének.

Az eseményre Magyarországról is érkeztek vendégek, a tompai bunyevácok művelődési egyesülete, ezenkívül a csonoplyai bunyevácok, valamint a zombori és a szabadkai bunyevácok művelődési egyesületeinek képviselői is jelen voltak a rendezvényen.