2024. március 29., péntek

Az ifjú előadóművészek vajdasági műhelye

XXIX. Szép Szó Vers- és Prózamondó Tábor Kishegyesen – Sokkal több a résztvevő, mint a korábbi években

A hétvégén a kishegyesi Kátai-tanyán megnyitotta kapuit a 29. Szép szó tábor. A hagyományos vers- és prózamondó találkozót a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete szervezi, és az idei évben igen népszerűnek bizonyult az esemény a gyerekek és a fiatalok körében. Olyannyira, hogy összesen 57-en jelentkeztek a táborra, és a megszokott 4 csoport helyett most ötben folyik a munka. Hajvert Ákos, a VMVE elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a tábor népszerűségének több oka is van.

Hajvert Ákos megnyitja a Szép szó tábort (Lakatos János felvétele)

Hajvert Ákos megnyitja a Szép szó tábort (Lakatos János felvétele)

– A tábor népszerűségének az egyik oka az maga a helyszín, ahol tartjuk. A Kátai-tanya olyan miliőt biztosít és olyan hangulatot ad a rendezvénynek, amit máshol nagyon nehezen tudnánk elérni. A másik lényeges ok, hogy komolyan törekszünk arra, hogy igazán jó szakemberek foglalkozzanak a gyerekekkel. Szeretnénk, hogy élményszerűen éljék meg a magyar irodalommal való találkozást. Maga a tábor egy munkatábor. Nagyon feszes a szerkezete, ugyanakkor ebbe a szerkezetbe nagyon sok lazaság is belefér, amit a játékok biztosítanak – számolt be Hajvert, majd arról is szólt, hogy a munka öt csoportban folyik a táboron belül, emellett egyéni felkészítésben is részesülnek a résztvevők.

– A kiscsoporttal Hajvert Lódi Andrea és Bori Fekete Ágnes drámapedagógusok foglalkoznak. Azért fontos, hogy drámapedagógusok foglalkoznak velük, hogy így megismerik az olyan alapfogalmakat, mint a ritmus, az egymásra figyelés, a csoportban való munka, stb. A többi csoportot már gyakorlott versfelkészítők és színészek viszik. A középső csoporttal két zentai színész, Lőrinc Tímea és Virág György foglalkozik. Ez a csoport a legnépesebb, összesen 26-an vannak és ezért két csoportra osztottuk fel őket. Ők az a korosztály, a 12-13 évesek, akikről mindig azt mondjuk, hogy folyamatosan a tévé és a számítógép előtt ülnek. Most megcáfolták ezt, hiszen 26-an vannak itt Vajdaság minden részéről. A kis- és a középső csoport népmesével foglalkozik. Az egyik nagycsoporttal Molnár Krekity Olga, Radnóti-díjas versfelkészítő foglalkozik, a másikkal pedig Kovács Frigyes, Jászai-díjas színművész és Molnár Gábor Nóra, rendező szakos színművész. Délelőttönként egy óra beszédtechnikai foglalkozásuk is van a gyerekeknek, ezt Raffai Telecski Ágnes viszi végig. Külön egyéni versfelkészítés is folyik a tábor folyamán, a versfelkészítők Barta Júlia, Kormos Irén, Simonyi Lili, Szatmári Melitta, Fehér Farkas Hajnalka és jómagam. Természetesen, a táborban vannak pedagógusok is, akik folyamatosan segítenek, hogy zökkenőmentesen haladjanak a foglalkozások – mondta el az elnök.

Végezetül azt is megtudtuk Hajverttól, hogy az idei évben nagyon sok támogatója van a tábornak: a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzeti Kulturális Alap, a tartományi oktatási titkárság, a tartományi művelődési titkárság, Kishegyes község önkormányzata, valamint a Magyar Nemzeti Tanács. A Szép szó tábor az MNT kiemelt kulturális jelentőségű rendezvénye.